top of page

Σαμπιγιέ (Ατομικά) - Χρυσό Τρίγωνο με κρέμα

Έγινε ενημέρωση: 2 Σεπ 2022

Σαμπιγιέ σημαίνει λαϊκό. Αρέσει και στις φτωχές αλλά και στις πλούσιες τάξεις του Λιβάνου. Είναι ένα εξαιρετικό σιροπιαστό, πολύ ελαφρύ, με την γλυκύτητά του να είναι ακριβώς εκεί που πρέπει.

Το Κίτρινο Φύλλο Κιτρινόριζας σε συνδυασμό με την άγλυκη κρέμα Μαστίχας Χίου δένουν αρμονικά και "δυστυχώς" όλο αυτό σε οδηγεί στο να μην μπορείς να μείνεις σε ένα και μόνο μικρό και φτωχικό κομματάκι!

Θεσπέσιο γλυκάκι, σπάνια συνταγή, εύκολη στην εκτέλεση, αρκεί βέβαια να ξέρεις πως γίνεται.

Ας δούμε πως γίνεται......

Σαμπιγιέ (Ατομικά) - Χρυσό Τρίγωνο με κρέμα

Η ακόλουθη συνταγή είναι για ατομικά Σαμπγιέ.

 

Υλικά: 500 γρ Φύλλο κίτρινο "Κασσάνδρα IKE"

Για τη κρέμα: 375 γρ Γάλα Αγελαδινό πλήρες 3,5% λιπαρά

125 γρ κρέμα γάλακτος 48% λιπαρά

Για το σιρόπι: 560 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική

32°Be (γράδα) 260 γρ Νερό

0,25 γρ Ξινό (Κιτρικό Οξύ) ή χυμό από 1/4 του λεμονιού

 

Εκτέλεση: Μία μέρα πριν ετοιμάζουμε την κρέμα. Τοποθετούμε τη Μαστίχα Χίου στην κατάψυξη για πέντε λεπτά, να παγώσει και να μην είναι κολλώδες το ρετσίνι της. Την βγάζουμε από την κατάψυξη και μαζί με το 1 γρ ζάχαρης την κάνουμε σκόνη στο μούλτι ή με τον πλάστη.


Σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο προσθέτουμε το γάλα, τη κρέμα γάλακτος και την σπασμένη Μαστίχα Χίου. Ζεσταίνουμε στους 40°C.


Αφαιρούμε 200 γρ και διαλύουμε σ αυτά το άμυλο καλαμποκιού και το ψιλό σιμιγδάλι. Αφήνουμε το υπόλοιπο μείγμα γάλακτος να έρθει σε βρασμό.


Ρίχνουμε τα 200 γρ μείγματος με το άμυλο και το σιμιγδάλι στο υπόλοιπο που κοχλάζει, ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει ξανά, θ αρχίσει και να πήζει. Αφαιρούμε την κρέμα από την φωτιά και την αδειάζουμε αμέσως σε ρηχό ταψί. Την σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη εφαπτόμενη με την επιφάνειά της.. Αφού κρυώσει την τοποθετούμε στο ψυγείο. Την αφήνουμε μία βραδιά.


Την επόμενη μέρα ετοιμάζουμε το σιρόπι καθώς θα το χρειαστούμε κρύο.

Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε την ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό. Ανακατεύουμε μία φορά ώστε να μην καραμελώσει η ζάχαρη που βρίσκεται στον πάτο και αφήνουμε να έρθει σε σημείου βρασμού. Προσθέτουμε το ξινό ή το χυμό από 1/4 λεμονιού και ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς. Βράζουμε για τρία λεπτά ακόμα, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Αν έχουμε γραδόμετρο τότε γραδομετρούμε και διορθώνουμε ανάλογα ώστε να έχουμε σιρόπι 32° Be (γράδα).

Το αφήνουμε να κρυώσει.


Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και με την βοήθεια ενός σύρματος την αφρατεύουμε. Την αδειάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνουμε στην άκρη


Παίρνουμε 14 φύλλα κίτρινα με κιτρνόριζα τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο (περίπου 470 γρ φύλλου) και τα τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας.

Σημείωση: Δεν βουτυρώνουμε τα φύλλα. Τα παίρνουμε όπως είναι στεγνά, αβουτύρωτα!


Με την βοήθεια ενός χάρακα κόβουμε την στοίβα των φύλλων σε τετράγωνα κομμάτια διαστάσεων 6 cm X 6 cm. Θα προκύψουν 56 τετραγωνάκια που το καθένα τετραγωνάκι θα ζυγίζει περίπου 9 γρ.

Σαμπιγιέ (Ατομικά) - Χρυσό Τρίγωνο με κρέμα

Σημείωση: Ότι φύλλο περισσέψει (φύρα) δεν το πετάμε. Το κρατάμε στην άκρη για να κάνουμε πχ πορτοκαλόπιτα που γίνεται θεσπέσια με το Κίτρινο Φύλλο!

Σαμπιγιέ (Ατομικά) - Χρυσό Τρίγωνο με κρέμα

Αδειάζουμε από 9-10 γρ κρέμας σε κάθε τετραγωνάκι.

Σαμπιγιέ (Ατομικά) - Χρυσό Τρίγωνο με κρέμα

Σημείωση: Προσέχουμε να μην τοποθετούμε την κρέμα ακριβώς στο κέντρο του τετραγώνου αλλά ελαφρά προς την άκρη της γωνίας που θα το διπλώσουμε. Αυτό το κάνουμε καθώς όταν θα το διπλώσουμε, το φύλλο να σκεπάσει την κρέμα από μόνο του και όχι να "σκουντήσει" την κρέμα.


Κλείνουμε σε τριγωνάκι, πιάνοντας την άκρη της στοίβας των φύλλων του κάθε τετραγώνου και φέρνοντάς το εφαπτόμενο με την απέναντι γωνία, χωρίς να πιέζουμε και χωρις να ζουλάμε. Απλά παίρνουμε την άκρη και την τοποθετούμε στην απέναντι γωνία.


Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα τετράγωνα. Τοποθετούμε τα τρίγωνα πλέον σε αβουτύρωτο ταψί. το ένα δίπλα το άλλο.

Λιώνουμε το βούτυρο στους 37°C και περιχύνουμε ελαφρά σε όλα τα τρίγωνα, χωρίς όμως να ρίξουμε τα πρωτεΐνες και το νερό του βουτύρου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-55 λεπτά περίπου μέχρι ν αρχίσει να "καφεδίζει" πολύ ελαφρά το φύλλο.


Βγάζουμε τα τρίγωνα από το φούρνο και σιροπιάζουμε αμέσως αλλά αργά με το κρύο σιρόπι.

Σαμπιγιέ (Ατομικά) - Χρυσό Τρίγωνο με κρέμα

Τα αφήνουμε να κρυώσουν, να τραβήξουν το σιρόπι και σερβίρουμε.


Σημείωση: Για κάθε 28άδα τριγώνων χρειαζόμαστε 160 γρ βουτύρου και μετέπειτα 440-450 γρ σιροπιού 32 ° Be (γράδα)

Σαμπιγιέ (Ατομικά) - Χρυσό Τρίγωνο με κρέμα

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή / Εκτέλεση: Joseph Azzam

Κείμενα / Φωτογραφίες: Κουνταξής Νίκος

 

Παρακαλώ θερμά όποιος επιθυμεί να αναδημοσιεύσει την συνταγή και την εκτέλεσή της με το παρόν κείμενο και φωτογραφίες σε δικό του site ή blog ας μου ζητήσει την άδεια. Σεβαστείτε στο ελάχιστο τον κόπο μας.....

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page