Μαλβίνα Δοξόγλου

20 Αυγ 2016

Σουσαμόπιτα Νιγρίτας Σερρών


Υλικά: 500 γρ Φύλλο Κρούστας νωπό “Κασσάνδρα”

350 γρ Σουσάμι φυσικό (κόκκινο)

1 φλιτζάνι καρύδια κοπανισμένα

1 φλιτζάνι αμύγδαλα κοπανισμένα

½ φλιτζάνι βούτυρο ή σπορέλαιο ή ελαιόλαδο (αν την θέλουμε νηστίσιμη)

1 κ.σ κανέλα

¼ κ.γ γαρύφαλλο τριμμένο

¼ φλιτζανιού φρυγανιά τριμμένη

Σιρόπι: 2 φλιτζάνια ζάχαρη

2 φλιτζάνια νερό

1 φλιτζάνι μέλι

2 κουταλιές κονιάκ


Εκτέλεση: Πλένουμε πολύ καλά το φυσικό σουσάμι με νερό να φύγουνε οι σκόνες ή τα χώματα. Κατόπιν το βάζουμε σ’ ένα ταψάκι και το καβουρντίζουμε ελαφρά στο φούρνο στους 140° C. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το ανακατεύουμε με τα καρύδια, τα αμύγδαλα, την φρυγανιά, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Ανεβάζουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 180° C και τον αφήνουμε να προθερμανθεί για να ψήσουμε την σουσαμόπιτα μας.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30 εκ. και απλώνουμε 2 φύλλα κρούστας τα οποία επίσης έχουμε αλείψει με βούτυρο. Ρίχνουμε μία ποσότητα της γέμισης. Βάζουμε ακόμη ένα βουτυρωμένο φύλλο, μετά πάλι γέμιση και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να μας τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια και την ραντίζουμε με λίγο κρύο νερό. Την ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

Προς το τέλος του ψησίματος της πίτας ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε για 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε το μέλι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 2 λεπτά. Όταν βγάλουμε τη σουσαμόπιτα από τον φούρνο ρίχνουμε το κονιάκ στο σιρόπι και σιροπιάζουμε τη ζεστή πίτα με το ζεστό σιρόπι. Καλό είναι να αφήσουμε τη σουσαμόπιτα, μία βραδιά εκτός ψυγείου ξεσκέπαστη, να τραβήξει το σιρόπι.

2140
2