top of page

Σπιτικο Εκμεκ Καταιφι

Έγινε ενημέρωση: 2 Σεπ 2022


Σπιτικό εκμέκ κανταΐφι
 

Υλικά: 500 γρ Κανταΐφι ή Κανταΐφι με Κακάο

200 γρ βούτυρο Αγελαδινό 82% λιπαρά λιωμένο

1 κ.γ κανέλα σκόνη

Κρέμα: 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα αγελαδινό πλήρες 3,5%

¾ φλιτζανιού ζάχαρη

1 ½ κουταλιά φρέσκο βούτυρο Αγελαδινό 82% λιπαρά

12 κουταλιές κοφτές αλεύρι ζαχαροπλαστικής

3 κουταλιές Νισεστέ (άμυλο καλαμποκιού)

3 κρόκους αυγών

2 βανίλιες

Σιρόπι: 3 ποτήρια ζάχαρη

3 ποτήρια νερό

400 γρ γλυκόζη

Χυμό από ½ λεμόνι

1 βανίλια

Γαρνίρισμα: 750 ml κρέμα γάλακτος ή φυτική σαντιγί

100 γρ Αμύγδαλο φιλέ ψημένο

3 κουταλιές ζάχαρη

Κανέλα σε σκόνη

 
Εκμέκ Κανταΐφι

Εκτέλεση: Ξαίνουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και απλώνουμε το κανταΐφι. Ρίχνουμε από πάνω το λιωμένο βούτυρο και το πατάμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Ψήνουμε το κανταΐφι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C μέχρι να ροδίσει πολύ καλά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για 10 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Αφού βγει το κανταΐφι από το φούρνο το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και το πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως εκτός ψυγείου.


Ετοιμάζουμε τη κρέμα: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το βάζουμε στην φωτιά. Στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη ελαφρά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι και το κορν-φλάουρ. Πριν αρχίσει το γάλα να κοχλάζει το βγάζουμε από τη φωτιά. Παίρνουμε μία ποσότητα ζεστού γάλακτος και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μείγμα των κρόκων. Προσθέτουμε κι άλλο γάλα χτυπώντας τους κρόκους μέχρι να ανεβάσει θερμοκρασία το μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο υπόλοιπο γάλα και το βάζουμε πάλι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, προσέχοντας να μη μας κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.


Όταν πήξει η κρέμα τη βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις βανίλιες και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε τη κρέμα με διαφανή μεμβράνη για να μη πιάσει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει αφαιρούμε τη μεμβράνη και αφρατεύουμε τη κρέμα με το σύρμα.


Τη στρώνουμε πάνω στο κανταΐφι. Χτυπάμε στο μίξερ τη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σαντιγί. Την απλώνουμε πάνω στην κρέμα και κόβουμε σε κομμάτια. Στο κέντρο του κάθε κομματιού τοποθετούμε από λίγο αμύγδαλο φιλέ και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού με κανέλα σε σκόνη.

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page