top of page

Γιαννιώτικο Της Μαλβίνας

Έγινε ενημέρωση: 29 Ιουλ 2022


Γιαννιώτικο Δίχρωμο

 

Υλικά: 500 γρ. Φύλλο κακάο και 500 κανταΐφι κλασικό ή

500 γρ. Φύλλο Βηρυτού και 500 κανταΐφι σοκολάτας

500 γρ. Καρύδια χοντροκοπανισμένα

500 γρ. Βούτυρο αγελαδινό ή μαργαρίνη

1 κουταλιά κανέλα τριμμένη

ελάχιστο γαρύφαλλο τριμμένο

Για το Σιρόπι: 5 ποτήρια ζάχαρη

4 ποτήρια νερό

250 γρ. γλυκόζη

Λίγο ξινό (Στην μύτη του κουταλιού)

2 βανίλιες

 

Εκτέλεση: Χοντροκοπανίζουμε τα καρύδια και τα ανακατεύουμε με την κανέλα και το γαρύφαλλο. Λιώνουμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. (Να μην καούν). Έπειτα με ένα πινελάκι βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα ένα-ένα βουτυρωμένα. Κατόπιν αφρατεύουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας, χωρίζουμε το μισό και το απλώνουμε πάνω από τα φύλλα και το βουτυρώνουμε. Το πατάμε ελαφρά με τα χέρια μας. Ρίχνουμε όλο το μίγμα καρυδιού-μπαχαρικών και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι. Το βουτυρώνουμε και το πατάμε πάλι ελαφρά με τα χέρια μας. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ένα-ένα βουτυρωμένα.

Κόβουμε το γλυκό με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι σε μετρίου μεγέθους ρόμβους ή τετράγωνα και το ψήνουμε στους 160º C για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις πάνω-κάτω μέχρι να ροδίσει ελαφρά το φύλλο.

Όταν κρυώσει τελείως το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από τη βανίλια και μόλις αρχίζει να κοχλάζει το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και σιροπιάζουμε το γλυκό. Αφήνουμε το γλυκό μία βραδιά εκτός φούρνου, ξεσκέπαστο, να τραβήξει το σιρόπι.

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page