top of page

Μπακλαβας με αμυγδαλο (Bademli Beyaz BαkΙava)

Έγινε ενημέρωση: 22 Ιουν 2022


Λευκός μπακλαβάς με αμύγδαλα

Ο λευκός μπακλαβάς με αμύγδαλο, ένα από τα επιδόρπια της κουζίνας της πόλης Ζονγκουλντάκ και είναι λίγο διαφορετικός από τους μπακλαβάδες που γνωρίζουμε. Αυτό το επιδόρπιο τραβάει την προσοχή με τη λευκή του εμφάνιση.

Λευκός μπακλαβάς με Καρύδια
 

Υλικά: 1000 γρ Φύλλο Βηρυτού "Κασσάνδρα ΙΚΕ"

500 γρ Αμύγδαλο λευκό ωμό χοντροκοπανισμένο ή καρύδια

500 γρ Bούτυρο Αγελαδινό λιωμένο

Για το σιρόπι: 800 γρ Ζάχαρη

480 γρ Νερό

200 γρ Γλυκόζη

1 γρ Ξινό (κιτρικό οξύ) ή 1 κ.γ. Χυμό λεμονιού.

 

Εκτέλεση: Λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και στρώνουμε μισά φύλλα αλείφοντάς τα ένα-ένα με βούτυρο και στρώνουμε από πάνω τα αμύγδαλα.

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και περιχύνουμε όσο βούτυρο έχει περισσέψει πάνω από το τελευταίο φύλλο.

Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι ή λεπίδα (ξυράφι) σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Ζεσταίνουμε, αν δεν έχει πήξει ,το υπόλοιπο βούτυρο. Περιχύνουμε τον μπακλαβά.

Ανάβουμε το φούρνο μόνο από την κάτω αντίσταση στους 180°C βαθμούς και ψήνουμε αργά φροντίζοντας να μην πάρει χρώμα ο μπακλαβάς. Αν δούμε ότι παίρνει χρώμα, τον σκεπάζουμε μ' ένα λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο.

Αν δούμε ότι συνεχίζει να παίρνει χρώμα, τότε κατεβάζουμε κατά 20°C την θερμοκρασία.

Στα μισά του ψησίματος βγάζουμε το ταψί και αδειάζουμε/στραγγίζουμε τα όποια βούτυρα έχουν περισσέψει σε ένα δοχείο, γέρνοντας το ταψί ελαφρά στα πλάγια και προς τα κάτω,. Το ίδιο κάνουμε και πριν το σιροπιάσουμε.

Για να δούμε αν ψήθηκε, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και από ένα κομματάκι μπακλαβά σηκώνουμε τις στρώσεις φύλλων αφήνοντας 3-4 φύλλα που είναι πάνω ακριβώς από τα αμύγδαλα. Αν αυτά τα φύλλα πατώντας τα με το νύχι μας "κριτσανίζουν" (είναι τραγανά) τότε ο μπακλαβάς μας είναι έτοιμος. Αν όχι, τότε συνεχίσουμε το ψήσιμο.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά ζάχαρη, νερό και γλυκόζη και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Μετά από 4-5 λεπτά το σβήνουμε και προσθέτουμε τη βανίλια.

Μόλις βγάλουμε το λευκό μπακλαβά με αμύγδαλα από το φούρνο του ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό σιρόπι.

Γαρνίρουμε με αμύγδαλο φιλέ ή πούδρα αμυγδάλου ή με καρύδι ολόκληρο αν τον έχουμε φτιάξει με καρύδια. και αφήνουμε να κρυώσει τελείως να τραβήξει το σιρόπι.

Σημείωση: Πολλά, αν όχι όλα, τ ανατολίτικα σιροπιαστά είναι τα λεγόμενα "στεγνά" και λευκά. Στην Ελλάδα δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους σιροπιαστά, αν και είναι εξαιρετικά και αυτά. Δεν έχουν πολύ σιρόπι για να μη λιγώνουν. Αν θέλουμε να τα φέρουμε στα Ελληνικά μέτρα τότε κάνουμε την διπλάσια ποσότητα σιροπιού.

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page