top of page

"Φωλιές" Φύλλου με πραλίνα φουντουκιού

Έγινε ενημέρωση: 24 Οκτ 2022


Φωλιές Φύλλου με πραλίνα φουντουκιού
 

Υλικά: 1000 γρ Φύλλο Βηρυτού "Κασσάνδρα" ή Φύλλο κακάο

500 γρ Φουντούκια ψιλοαλεσμένα με λίγη άχνη ζάχαρη

500 γρ Βούτυρο Αγελαδινό λιωμένο ή Ηλιέλαιο/σησαμέλαιο για νηστίσιμες φωλιές

500 γρ Πραλίνα φουντουκιού ΙΟΝ Νουκρέμα ή άλλη πραλίνα της αρεσκείας σας.

35 Φουντούκια ή ψημένα για 15 λεπτά στους 160°C και καθαρισμένα από τον φλοιό ή αμύγδαλα

Για το σιρόπι: 1500 γρ ζάχαρη

1000 γρ νερό,

500 γρ Γλυκόζη

2 γρ Ξινό (κιτρικό οξύ) ή 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 Βανίλια


Ενναλακτικά μπορούμε να γεμίσουμε τις φωλιές με αποξηραμένα φρούτα, γεμισμένα με ψημένους ξηρούς καρπούς.

 

Εκτέλεση: Λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και κρατάμε μόνο τη λιπαρή ουσία, πετώντας τις πρωτεΐνες (καζεΐνη) και τα γαλακτώματα (ορό γάλακτος).


Παίρνουμε ένα φύλλο και αφού το βουτυρώσουμε πολύ καλά μ' ένα πινέλο, απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του μία μικρή ποσότητα τριμμένου φουντουκιού με άχνη, εκτός 3-4 εκατοστά από την απέναντι άκρη του. Τοποθετούμε μία λεπτή βέργα κατά μήκος και τυλίγουμε το φύλλο με τη γέμιση γύρω από τη βέργα για να κάνουμε ένα ρολό, αφήνοντας στο τέλος 3-4 εκατοστά φύλλου, έτσι ώστε όταν τα τυλίξουμε σε "φωλιά" να υπάρχει φύλλο στο πάτο της και να λειτουργήσει σαν "πατούρα" για την μετέπειτα γέμιση.


Ύστερα τραβάμε προσεκτικά τη βέργα σουρώνοντας ελαφρά.

Κόβουμε το ρολό σε 3 ή τέσσερα ίσα μικρά μπαστουνάκια και σε κάθε μπαστουνάκι ενώνουμε τις δύο άκρες του φτιάχνοντας "φωλιές", φροντίζοντας να υπάρχει "πατούρα" με την λωρίδα φύλλου που δεν τυλίξαμε.

Τοποθετούμε τις "φωλιές" σε βουτυρωμένο ταψί με τρόπο ώστε το ένα να μισο­ακουμπάει στο άλλο. Τέλος, αν περίσσεψε, ρίχνουμε και το υπόλοιπο βούτυρο.


Προθερμένουμε το φούρνο, πάνω-κάτω αντίσταση, στους 170°C βαθμούς και ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.


Στα μισά του ψησίματος βγάζουμε το ταψί και αδειάζουμε/στραγγίζουμε τα όποια βούτυρα έχουν περισσέψει σε ένα δοχείο, γέρνοντας το ταψί ελαφρά στα πλάγια και προς τα κάτω,. Το ίδιο κάνουμε και πριν το σιροπιάσουμε.


Στο μεταξύ βράζουμε σιρόπι.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά ζάχαρη, νερό και γλυκόζη και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Προσθέτουμε το ξινό και βράζουμε για 4 λεπτά. Το σβήνουμε και προσθέτουμε τη βανίλια.


Μόλις ψηθούν οι "φωλιές", τις στραγγίζουμε από τα όποια βούτυρα έχουν περισσέψει, γέροντας το ταψί και ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό σιρόπι. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και γεμίζουμε την κάθε "φωλιά" με πραλίνα φουντουκιού ή κρέμα φουντουκιού και τέλος τοποθετούμε στο κέντρο ένα ψημένο, ολόκληρο φουντούκι.

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page