top of page

Φωλιές των Αηδονιών (Bülbül yuvasi)


Φωλιές των αηδονιών
Φωλιές των αηδονιών
 

Υλικά: 1000 γρ Φύλλο Βηρυτού "Κασσάνδρα"

500 γρ Καρύδια ή αμύγδαλο ή φουντούκια ή Φιστίκι Αιγίνης ψιλοαλεσμένα

500 γρ Βούτυρο Αγελαδινό λιωμένο

Για το σιρόπι: 1000 γρ Ζάχαρη

700 γρ Νερό

200 γρ Γλυκόζη

1/2 Πορτοκάλι

1/2 Λεμόνι

1 Βανίλια

Διακόσμηση: 500 γρ Πραλίνα φουντουκιού ΙΟΝ ή/και

500 γρ Κρέμα φουντουκιού ΙΟΝ

 

Εκτέλεση: Λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (πχ Μπεν-Μαρί) και κρατάμε μόνο την λιπαρή ουσία πετώντας το νερό και τα γαλακτώματα. (Clarifie).


Παίρνουμε ένα φύλλο και αφού το βουτυρώσουμε μ' ένα πινέλο, απλώνουμε στο μήκος του στην άκρη μια λωρίδα καρύδια. Καλύπτουμε τα καρύδια με την άκρη του φύλλου. Τοποθετούμε τη βέργα κατά μήκος και τυλίγουμε το φύλλο με τη γέμιση γύρω από τη βέργα για να κάνουμε ένα ρολό. Ύστερα τραβάμε προσεκτικά τη βέργα σουρώνοντας ελαφρά.


Κόβουμε το ρολό σε 3 ή τέσσερα ίσα μικρά μπαστουνάκια και σε κάθε μπαστουνάκι ενώνουμε τις δύο άκρες του φτιάχνοντας "φωλιές"


Τοποθετούμε τις "φωλιές" σε βουτυρωμένο ταψί με τρόπο ώστε το ένα να μισο­ακουμπάει στο άλλο.

Τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο.


Προθερμένουμε το φούρνο, πάνω-κάτω αντίσταση, στους 170°C βαθμούς και ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.


Στα μισά του ψησίματος βγάζουμε το ταψί και αδειάζουμε/στραγγίζουμε τα όποια βούτυρα έχουν περισσέψει σε ένα δοχείο, γέρνοντας το ταψί ελαφρά στα πλάγια και προς τα κάτω,. Το ίδιο κάνουμε και πριν το σιροπιάσουμε.


Στο μεταξύ βράζουμε σιρόπι.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά ζάχαρη, νερό, γλυκόζη,το μισό λεμόνι και το μισό πορτοκάλι και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Μετά από 4 λεπτά το σβήνουμε και προσθέτουμε τη βανίλια.

Μόλις βγάλουμε τις "Φωλιές"από το φούρνο τις ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό σιρόπι. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και γεμίζουμε τη "φωλιά" με πραλίνα φουντουκιού ή κρέμα φουντουκιού και γαρνίρουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page