top of page

Μπακλαβαδάκια «Τα χείλη της Γόησσας» με φύλλο (Dilber Dudağı)

Έγινε ενημέρωση: 15 Αυγ 2022


Μπακλαβαδάκια «Τα χείλη της Γόησσας» με φύλλο  (Dilber Dudağı)
«Τα χείλη της γόησσας» με φύλλο
 

Υλικά: 1000 γρ Φύλλο Βηρυτού "Κασσάνδρα"

500 γρ Ξηροί καρποί ωμοί αλεσμένοι (πχ Αμύγδαλα, Καρύδια, Φιστίκι Αιγίνης, Κάσιους,

Φουντούκια, Κουκουνάρι)

400 γρ Βούτυρο Αγελαδινό λιωμένο.

200 γρ Άχνη ζάχαρη

Για το σιρόπι: 1250 γρ Ζάχαρη

750 γρ Νερό,

200 γρ Γλυκόζη

1/2 Λεμόνι

1/2 Πορτοκάλι

1 Βανίλια

 

Εκτέλεση: Παίρνουμε τα μισά φύλλα (12 φύλλα) και βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα ένα-ένα και ρίχνοντας ελάχιστη άχνη ζάχαρη σε όλη την επιφάνειά τους, τα τοποθετούμε τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Το ίδιο κάνουμε και μα τις υπόλοιπες δύο δωδεκάδες φύλλα.


Παίρνουμε κουπ-πατ 10-12 εκ κόβουμε τις στοίβες των φύλλων σε στρόγγυλα κομμάτια. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με ένα ποτήρι σαν οδηγό και κόβοντάς τα με ένα μαχαίρι. Βάζουμε στη μισή επιφάνεια ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και τα διπλώνουμε στα δύο. Τα βουτυρώνουμε και πάνω και κάτω, και τα απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί.


Προθερμαίνουμε το φούρνο με αντιστάσεις πάνω-κάτω και ψήνουμε στους 170°C και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ετοιμάζουμε το σιρόπι.


Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά ζάχαρη, νερό, γλυκόζη, το μισό πορτοκάλι και λεμόνι και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Μετά από 5 λεπτά το σβήνουμε και προσθέτουμε τη βανίλια.

Μόλις βγάλουμε τα μπακλαβαδάκια από το φούρνο ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό σιρόπι.


Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο ωμό ξηρό καρπό που έχουμε χρησιμοποιήσει και στην γέμιση και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως να τραβήξουν το σιρόπι..


Σημείωση: Τη "φύρα" φύλλου που θα περισσέψει κόβοντας τις στρόγγυλες στοίβες, δεν τη πετάμε, Την κρατάμε στην κατάψυξη για να την χρησιμοποιήσουμε σαν γέμιση σε κάποιο άλλο σιροπιαστό ή ακόμα και σε πίτα. Θα μας κάνει το γλυκό/πίτα ποιο αφράτο!


Σημείωση: Πολλά, αν όχι όλα, τ ανατολίτικα σιροπιαστά είναι τα λεγόμενα "στεγνά" Δεν έχουν πολύ σιρόπι για να μη λιγώνουν. Αν θέλουμε να τα φέρουμε στα Ελληνικά μέτρα τότε κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα σιροπιού. πχ της δοσολογίας της συνταγής επί 1,5 φορά.

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page