top of page

Κανταΐφι Μπούρμα (Burma Kadayif)

Κανταΐφι Μπούρμα (Burma Kadayif)
Κανταΐφι Μπούρμα (Burma Kadayif)
Κανταΐφι Μπούρμα - Της φίλης "Aqua" Δημιουργίες

Κανταΐφι Μπούρμα - Της φίλης "Aqua" Δημιουργίες

 

Υλικά: 1000 γρ Κανταΐφι "Κασσάνδρα"

500 γρ φρέσκο βούτυρο Αγελαδινό λιωμένο

400 γρ Φιστίκι Αιγίνης ωμό ανάλατο ολόκληρο

Για το σιρόπι: 1000 γρ ζάχαρη

500 γρ νερό,

200 γρ Γλυκόζη

2 γρ Ξινό (κιτρικό οξύ) ή 1 κ.σ Χυμό λεμονιού

Διακόσμηση: 100 γρ Φιστίκι Αιγίνης ωμό ανάλατο ψιλοαλεσμένο

 

Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη το νερό, τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού.Το αφήνουμε για 3-4 λεπτά και είναι έτοιμο. Το κρατάμε χλιαρό

Ανοίγουμε (ξαίνουμε) το κανταΐφι με τα δάχτυλα μέχρι να ξεκολλήσει εντελώς και το απλώνουμε πάνω σ' ένα τραπέζι σε μακριές λωρίδες αρκετά φαρδιές.Θα είναι τόσο φαρδιές, όσο αν έρθουν οι άκρες της λωρίδας στο επάνω μέρος να μπορούν να σκεπάσουν επαρκώς την ποσότητα του ολόκληρου φιστίκι Αιγίνης που θα βάλουμε στο μήκος της.

Σε κάθε λωρίδα βάζουμε σ' όλο το μήκος της τα φιστίκια σε σειρά. Καλύπτουμε ελαφρά τα φιστίκια με το πλάτος της λωρίδας. Στη συνέχεια, πιάνουμε τη μία άκρη με το ένα χέρι και συγκρατώντας τη με το άλλο χέρι αρχίζουμε να στριφογυρνάμε τη λωρίδα γύρω από τον εαυτό της.Φροντίζουμε να είναι αρκετά σφιχτή στο σφίξιμο η λωρίδα, αλλά όχι τόσο ώστε ν αρχίζει να σπάνε οι ίνες του κανταϊφιού.

(Ενδεικτικό βίντεο)

Τη τοποθετούμε σ' ένα πολύ καλά βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί αρχίζοντας από την εξωτερική πλευρά του ταψιού και συνεχίζοντας προς το κέντρο γεμίζουμε το ταψί με τις στριφογυριστές λωρίδες του κανταϊφιού σε σχήμα σαλίγκαρου.

Λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (πχ Μπεν-Μαρί) και κρατάμε μόνο την λιπαρή ουσία πετώντας το νερό και τα γαλακτώματα. (Clarifie).Περιχύνουμε όλο το βούτυρο στο κανταΐφι προσέχοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνειά του και να μην αφήσουμε κενά αβουτύρωτα σημεία, γιατί τα σημεία αυτά θα πάρουν άλλο χρώμα όταν ψηθούν.

Προθερμένουμε το φούρνο στους 250°C μόνο από την κάτω αντίσταση και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Βγάζουμε το κανταΐφι από το φούρνο κι εξετάζουμε αν έχει ροδοκοκ­κινίσει αρκετά η κάτω πλευρά. Αν όχι, το βάζουμε για λίγο ακόμη στο φούρνο.

Κατόπιν το αναποδογυρίζουμε με προσοχή σ' ένα δίσκο και το ξαναβάζουμε στο ταψί έτσι ώστε να έλθει η επάνω πλευρά κάτω. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά ακόμη.

Όταν είναι έτοιμο και έχει ένα ωραίο σκούρο χρυσαφί χρώμα, το βγάζουμε από το φούρνο και ξεκινάμε να το σιροπιάζουμε αργά-αργά και λίγο-λίγο την φορά. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως, να τραβήξει το σιρόπι, εκτός ψυγείου, ξεσκέπαστο. Διακοσμούμε με το τριμμένο φιστίκι Αιγίνης της διακόσμησης.

Το μπουρμά κανταΐφι είναι ένα τραγανιστό και εξαιρετικά νόστιμο γλυκό.

Σημείωση(1): Μπουρμά σημαίνει «στριφογυριστό».

Σημείωση(2): Για να έχει επιτυχία το γλυκό θα πρέπει το κανταΐφι να είναι νωπό (όχι παγωμένο και αποψυγμένο) και να έχει θερμοκρασία χώρου ώστε να είναι έξτρα ελαστικό και να μη σπάνε οι ίνες του

Σημείωση(3): Αν δεν είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με το στριφογύρισμα της κάθε λωρίδας κανταϊφιού, καλό είναι τις υπόλοιπες λωρίδες να τις έχουμε σκεπασμένες με ένα φύλλο νάιλον ή βρεγμένη πετσέτα για να μη στεγνώσουν και σπάνε μετά στο στριφογύρισμα, καθώς θα μας πάρει λίγη ώρα....

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page