top of page

«Το φίδι του Μαρόκου» (M’hanncha) του "Καμηλιέρη"

"Μχάνσσα, (το Μαροκινό φιδίσιο γλυκό), μία παραδοσιακή γλυκιά συνταγή που μας έρχεται από το Μαρόκο, τραγανή, λαχταριστή και μυρωδάτη που θα σας συναρπάσει. Στα αραβικά η λέξη χανίς σημαίνει φίδι, και στην Μαροκινή διάλεκτο προφέρεται χνείς και από εκεί έχει πάρει το γλυκό το όνομα του, επειδή είναι τυλιγμένο γύρω γύρω σας το φίδι."

Η αρχική συνταγή και το παραπάνω κείμενο είναι ανήκει στον "Καμηλιέρη"- Abu Fadi.

Τον ευχαριστούμε από καρδιάς!

Η παρούσα συνταγή είναι διασκευασμένη.

Το φίδι του Μαρόκου M’hanncha
Μχάνσσα
 

Υλικά: 500 γρ Φύλλα κρούστας νωπά "Κασσάνδρα"

300 γρ Αμύγδαλο Πούδρα

100 γρ Ζάχαρη Άχνη

250 γρ Βούτυρο αγελαδινό

4 Βανίλιες

2 κ.σ. Ροδόνερο

1 κ.γ. κοφτό κανέλα σκόνη 1/2 κ,γ. Κακουλές σε σκόνη (Κάρδαμο) 0,5-1 γρ Μαστίχα Χίου

1-2 πρέζες κρυσταλλική ζάχαρη Ασπράδι από ένα αυγό

Για το σιρόπι: 350 γρ Μέλι (καλή ποιότητας)

150 γρ νερό

Φλούδα από 1 Πορτοκάλι

1 Ξυλάκι Κανέλας

Διακόσμηση: 100 γρ Αμύγδαλο λευκό, καβουρδισμένο και χοντροαλεσμένο

 

Εκτέλεση: Λιώνουμε τα 100 γρ από βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ίσα ίσα που να λιώσει. Τοποθετούμε τα σποράκια Μαστίχας Χίου για 2-3 λεπτά στην κατάψυξη. Τα κάνουμε σκόνη στο μούλτι με την κρυσταλλική ζάχαρη ή στο γουδί.


Βγάζουμε τα φύλλα από ψυγείο ώστε να αποκτήσουν θερμοκρασία χώρου και να είναι εύπλαστα.

Προθερμένουμε τον φούρνο στους 170°C με αντιστάσεις πάνω-κάτω.


Σε ένα σκεύος ρίχνουμε την πούδρα αμυγδάλου, την άχνη ζάχαρη, την κανέλα, τον κακουλέ, τις βανίλιες και τη Μαστίχα Χίου. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ασπράδι αυγού, το ροδόνερο και τα 100 γρ Βουτύρου.Ανακατεύουμε επίσης καλά, ώστε να δημιουργηθεί μία πάστα που να ξεκολλά από το σκεύος. Αν δούμε ότι τα υγρά δεν επαρκούν προσθέτουμε άλλα 10 γρ λιωμένου βουτύρου.


Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα να σφίξει.

Λιώνουμε τα υπόλοιπα 150 γρ βουτύρου σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (πχ Μπεν-Μαρί) και κρατάμε μόνο την λιπαρή ουσία πετώντας το νερό και τα γαλακτώματα. (Clarifie).

Βγάζουμε την πάστα αμυγδάλου/ Θα πρέπει να ζυγίζει συνολικά περίπου 560 γρ. Την χωρίζουμε σε 7 κομμάτια των 80 γρ.


Παίρνουμε ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε ελαφρά, Παίρνουμε ένα δεύτερο φύλλο, το διπλώνουμε στα δύο και το τοποθετούμε πάνω στο πρώτο φύλλο, ώστε να μπορέσουμε έτσι ποιο εύκολα να το τοποθετήσουμε με την 1η φορά και να μην κολλάει το ένα με το άλλο. Βουτυρώνουμε επίσης ελαφρά το δεύτερο φύλλο. Πλάθουμε με τα χέρια σαν κουλουράκι μακρόστενο ένα κομμάτι 80 γρ αμυγδαλόπαστας και το τοποθετούμε στα 2 βουτυρωμένα φύλλα. Φροντίσουμε ώστε η αμυγδαλόπαστα να είναι ισοπαχής.


Την πάστα την απλώνουμε στην μεγάλη πλευρά του φύλλου.

Τυλίγουμε σε ρολό, πιάνοντας με τα δύο δάκτυλα του ενός χεριού την μία άκρη του και κρατώντας το σταθερό, με το άλλο χέρι πιάνουμε την άλλη άκρη του ρολού και το πάμε γύρω-γύρω ώστε να δημιουργηθεί ένα "κουλουριασμένο φίδι".


Τοποθετούμε σε ένα καλά βουτυρωμένο μεταλλικό στρόγγυλο ή πήλινο ταψί.

Συνεχίζουμε κατά αυτόν το τρόπο και με τα υπόλοιπα φύλλα και με τα κομμάτια πάστας αμυγδάλου και ή συνεχίζουμε να τα τοποθετούμε σε συνέχεια του αρχικού "φιδιού" ή τα κάνουμε ατομικά.

Αν έχει περισσέψει βούτυρο, τότε βουτυρώνουμε την επιφάνειά του γλυκού.

Ψεκάζουμε με ελάχιστο κρύο νερό και ψήνουμε για 50' έως 1 ώρα μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσό χρώμα.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Με έναν αποφλοιωτή (πίλερ) παίρνουμε την φλούδα από το πορτοκάλι προσέχοντας να μην πάρουμε το λευκό μέρος.


Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό με το μέλι και το ξυλάκι κανέλας και τα θέτουμε σε βρασμό.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τις φλούδες πορτοκαλιού και το ροδόνερο. Βράζουμε για 5 λεπτά και αφαιρούμε το σιρόπι από τη φωτιά. Το αφήνουμε να χλιαρύνει.


Σιροπιάζουμε με το σιρόπι χλιαρό και διακοσμούμε με το τριμμένο και καβουρδισμένο λευκό αμύγδαλο.και από πάνω του τοποθετούμε τις φλούδες πορτοκαλιού και το ξυλάκι κανέλας από το σιρόπι.

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page