top of page

Μπακλαβάς Τριαντάφυλλο (ورده البقلاوه)

(Διαβάζεται Waraddah Albuqalawuh)

Η συνταγή ανήκει στον "Καμηλιέρη"- Abu Fadi.και αναδημοσιεύεται κατόπιν άδειας.

Τον ευχαριστούμε από καρδιάς!

Επιμέλεια συνταγής/φωτογραφιών: Κουνταξής Νίκος

 
Μπακλαβάς Τριαντάφυλλο (ورده البقلاوه)

Στην Μέση Ανατολή ο μπακλαβάς έχει περίοπτη θέση. Φτιάχνετε με πολλούς τρόπους και πολλές μορφές.Όλοι οι τρόποι όμως και όλες οι μορφές οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα, μια ακαταμάχητη και αλησμόνητη γεύση.Συνήθως σερβίρεται μετά από τα γεύματα και συνοδεύεται από τον αραβικό καφέ. Σήμερα θα αναφερθούμε σε άλλη μορφή μπακλαβά, στις φωλιές μπακλαβά.

 

Υλικά: 500 γρ Φύλλο Βηρυτού "Κασσάνδρα"

250 γρ Φιστίκι Αιγίνης ωμό ανάλατο ή φουντούκια,ή αμύγδαλα ή μίξη και των τριών.

200 γρ φρέσκο βούτυρο Αγελαδινό λιωμένο 25 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική

2 κ,σ.ροδόνερο. ½ κ.γ κανέλα σε σκόνη

Για το σιρόπι: 350 γρ ζάχαρη

250 γρ νερό,

50 γρ Γλυκόζη

Μπακλαβάς Τριαντάφυλλο (ورده البقلاوه)
 

Εκτέλεση: Σε μέτρια φωτιά βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να βράζει για 4-5 λεπτά.

Μετά το αφαιρούμε από την φωτιά για να κρυώσει. Αλέθουμε τα φιστίκια μαζί με την ζάχαρη καλά σε ένα multi και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την κανέλα και το ροδόνερο στα αλεσμένα φιστίκια και ανακατεύουμε καλά. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.

Μπακλαβάς Τριαντάφυλλο (ورده البقلاوه)

Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο μας προσέχοντας να τα έχουμε σκεπασμένα με ένα ελαφρά βρεγμένο καθαρό πανί για να μην ξεραθούν.

Παίρνουμε ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε, μετά παίρνουμε το επόμενο φύλλο, το τοποθετούμε πάνω στο πρώτο και βουτυρώνουμε ξανά.

Συνεχίζουμε μέχρι να βουτυρώσουμε όλα τα φύλλα τοποθετώντας το ένα φύλλο πάνω στο άλλο. Κόβουμε προσεκτικά την στοίβα με βουτυρωμένα τα φύλλα σε ομοιόμορφα τετραγωνάκια (5Χ5) η (6Χ6).

Μπακλαβάς Τριαντάφυλλο (ورده البقلاوه)

Σε κάθε τετραγωνάκι (από φύλλα) βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από αλεσμένα φιστίκια και πιέζουμε ελαφρά τις γωνίες προς το κέντρο ώστε να πάρει το σχήμα φωλιάς.

Μπακλαβάς Τριαντάφυλλο (ورده البقلاوه)

Τοποθετούμε τις φωλιές σε ένα βουτυρωμένο ταψί κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο. Τοποθετούμε το ταψί για περίπου 20 λεπτά στο ψυγείο.

Μπακλαβάς Τριαντάφυλλο (ورده البقلاوه)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-25 λεπτά η μέχρι να ροδίσουν.Μόλις ροδίσουν, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, στραγγίζουμε από το επιπλέον βούτυρο αν υπάρχει. Με μια κουτάλα ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στις ζεστές φωλιές. Αφήνουμε τις φωλιές στο σιρόπι περίπου 15 λεπτά. Αφαιρούμε τις φωλιές από το ταψί και τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα μέχρι να κρυώσουν.

Μπακλαβάς Τριαντάφυλλο (ورده البقلاوه)

Σερβίρονται κρύες μετά από τα γεύματα σκέτες η μαζί με αραβικό καφέ.

Και καλή σας όρεξη.

Abu Fadi

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page