top of page

Σουηδικά Kanelbullαr και Kanellängd (Ρολάκια Κανέλας)


Σουηδικά Kanelbullαr και Kanellängd (Ρολάκια Κανέλας)
Σουηδικά Kanelbullαr και Kanellängd (Ρολάκια Κανέλας)

Πρόλογος: Φίλος μου αδερφικός γεννήθηκε στη Σουηδία και είχε έρθει στην Ελλάδα όταν ήταν πολύ μικρός και τότε γνωριστήκαμε. Η μητέρα του μας έφτιαχνε κάτι "παράξενα" ρολάκια με κανέλας με χοντρή ζάχαρη από πάνω τα οποία λατρεύαμε και οι δύο μας.

Μετά από χρόνια γνώρισα την κα. Ζωγραφιά Σαμπαντζή η οποία αγόραζε από το κατάστημά μου ζάχαρη σε πέρλες και την ρώτησα αν τυχόν έφτιαχνε αυτά τα καταπληκτικά και ζουμερά ρολάκια. Όταν πήρα καταφατική απάντηση ενθουσιάστηκα και της ζήτησα να μοιραστεί τη συνταγή μαζί μας το οποίο και έκανε με μεγάλη χαρά. Και όχι μόνο την μοιράστηκε αλλά μου την έστειλε και δακτυλογραφημένη και εξαιρετικά καλογραμμένη.

Η παρούσα συνταγή έχει τροποποιηθεί ελαφρά σε ορισμένα σημεία της, σε σχέση με την αρχική, κρίνοντας προσωπικά ότι έτσι έπρεπε να γίνει.

Ζωγραφιά σ ευχαριστώ πολύ!

Επιμέλεια συνταγής/φωτογραφίες: Κουνταξής Νίκος.

 

Υλικά: 1000 γρ Αλεύρι Super Αμερικής (για τσουρέκι)

500 γρ Γάλα πλήρες Αγελαδινό 3,5%

100 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ Βούτυρο αγελαδινό 82% λιπαρά

50 γρ Σπορέλαιο

40 γρ Νωπή μαγιά Ζαχαροπλαστικής

5 γρ Κακουλές σε σκόνη.

5 κ.γ Αλάτι

1 Αυγό

Γέμιση: 150 γρ Βούτυρο Αγελαδινό 82% λιπαρά (μαλακό σε θερμοκρασία χώρου)

120 γρ Καστανή ζάχαρη.

15 γρ (4-5 κγ) Κανέλα σε σκόνη

Διακόσμηση: 100 γρ Ζάχαρη ψησίματος σε πέρλα (pearl sugar)

50 γρ Βούτυρο αγελαδινό 82% λιπαρά λιωμένο για το άλειμμα.

Επισήμανση: όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

 

Εκτέλεση: Μία ώρα πριν ξεκινήσουμε την εκτέλεση της συνταγής βγάζουμε από το ψυγείο τα υλικά της συνταγής (εκτός από τη μαγιά) που θα χρειαστούμε ώστε να έχουν θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Λιώνουμε τα 50 γρ βουτύρου μαζί με τα 50 γρ σπορέλαιου και το αφήνουμε στην άκρη, να γίνουν χλιαρά. Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα (χλιαρό 35°C, όχι καυτό). ρίχνουμε τα 30 γρ ζάχαρης και τη μαγιά και τη διαλύουμε. Ρίχνουμε 200 γρ αλεύρι και τ αφήνουμε 10 λεπτά να αναπτυχθεί η μαγιά (είναι έτοιμο όταν δούμε στην επιφάνεια αρκετές φουσκάλες).

Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αυγό και ανακατεύουμε ελαφρά να διαλυθούν. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι, το κακουλέ σε σκόνη κια το αλάτι. Ξεκινάμε το ζύμωμα και προτιμάμε να το ζυμώσουμε στο χέρι ή σε επαγγελματικό ζυμωτήριο καθώς είναι πολύ σφιχτό και υπάρχει κίνδυνος να "κάψουμε" το μίξερ μας.

Ζυμώνουμε με δύναμη και ένταση. Ρίχνουμε λίγο από το χλιαρό μείγμα βουτύρου σπορέλαιου και αφού το απορροφήσει καθώς το ζυμώνουμε, συνεχίζουμε ρίχνοντας και ζυμώνοντας ώσπου να τελειώσει.

Σκεπάζουμε το σκεύος με το ζυμάρι με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο (δε χρειάζεται πολύ περισσότερο από μισή ώρα).

Σε ένα μικρό σκεύος βάζουμε τα υλικά της γέμισης,το βούτυρο μαλακωμένο, τη καστανή ζάχαρη και τη κανέλα σε σκόνη και ανακατεύουμε καλά.

Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι το χωρίζουμε σε δύο μέρη των 875 γρ το κάθε κομμάτι.

Τα πλάθουμε σε μπαλάκια και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το καθένα σε παραλληλόγραμμο φύλλο διαστάσεως 40X50 cm, 2-3 χιλιοστά πάχος.

Σουηδικά Kanelbullαr και Kanellängd (Ρολάκια Κανέλας)

Απλώνουμε από τη μισή γέμιση σε όλη την επιφάνεια του κάθε φύλου.Τυλίγουμε σε ρολό.

Σουηδικά Kanelbullαr και Kanellängd (Ρολάκια Κανέλας)

Αν θέλουμε να κάνουμε Kanelbullar (ατομικά ρολάκια κανέλας) τότε κόβουμε το κάθε ρολό σε 18 μικρά ρολάκια πάχους 3 εκατοστά. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, αλείφουμε με λίγο βούτυρο και πασπαλίζουμε από πάνω τη ζάχαρη ψησίματος σε κρυστάλλους.

Αν θέλουμε να κάνουμε Kanellängd (μεγάλο ρολό κανέλας) τότε τυλίγουμε σε ρολό και το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Κόβουμε με ένα ψαλίδι σε 18 κομμάτια, φροντίζοντας να μην τα κόψουμε τελείως μέχρι κάτω. Ξαπλώνουμε το κάθε κομμάτι εναλλάξ προς τις πλευρές του ταψιού, το πατάμε ελαφρά με τη παλάμη μας και συνεχίζουμε σταυρωτά με τα υπόλοιπα, όπως στις φωτογραφίες.

Σουηδικά Kanelbullαr και Kanellängd (Ρολάκια Κανέλας)
Σουηδικά Kanelbullαr και Kanellängd (Ρολάκια Κανέλας)
Σουηδικά Kanelbullαr και Kanellängd (Ρολάκια Κανέλας)

Αλείφουμε με λίγο βούτυρο το Kanellängd και πασπαλίζουμε από πάνω τη ζάχαρη ψησίματος σε κρυστάλλους.

Σουηδικά Kanelbullαr και Kanellängd (Ρολάκια Κανέλας)
Σουηδικά Kanelbullαr και Kanellängd (Ρολάκια Κανέλας)

Αφήνουμε είτε τα μεν (Kanelbullar) είτε τα δε (Kanellängd) σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 30 λεπτά.

Προθερμένουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα και όταν φουσκώσουν τα ψήνουμε για 18-23 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν

Συνίσταται να τα βγάλουμε από το φούρνο και να αναποδογυρίσουμε το ταψί ξεκολλώντας την λαδόκολλα (αφού υπάρχει κίνδυνος η καραμέλα που δημιουργείται από τη ζάχαρη να κολλήσει). 2 λεπτά αρκούν να κρυώσει η καραμέλα.

Καλή επιτυχία!

Ευχαριστούμε την Κα Σοφία Κυρτάσογλου για τη βασική συνταγή

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page