top of page

Τσουρέκι νηστίσιμο

Έγινε ενημέρωση: 9 Σεπ 2022

Ίσως από τα καλύτερα νηστίσιμα τσουρέκια με ίνες που έχω δοκιμάσει.


Πριν από πολλά χρόνια μια γειτόνισσα η κα. Χαρίκλεια Σαρόγλου η οποία έχει συγχωρεθεί πλέον μου έχει φέρει για να δοκιμάσω ένα τσουρέκι.

Το τσουρέκι ήταν εξαιρετικό και της έδωσα συγχαρητήρια για την προσπάθειά της. Καθώς όμως ήταν περίοδος νηστείας και ήξερα πως νήστευε, μου έκανε εντύπωση που έκανε τσουρέκια μέσα στη νηστεία και της το είπα.

Η απάντηση που πήρα ήταν αποστομωτική. Είναι νηστίσιμα μου είπε! Έμεινα άφωνος και πειράζοντας την, της είπα πως αποκλείεται να είναι νηστίσιμα καθώς από γεύση και από εμφάνιση αλλά και από χρώμα ήταν σαν τα αρτίσημα,

Με τα πολλά και με τα λίγα μου εξήγησε τι είχε βάλει και πως τα είχε κάνει. Το κατέγραψα και το είχα κατά μέρος. Την έδινα τη συνταγή σε όποιον μου τη ζητούσε και σήμερα ήρθε η μέρα να τη μοιραστώ με όλους σας, καθώς θεωρώ πως το ίδιο θα επιθυμούσε και αυτή.

Είναι πολύ εύκολα με απλά υλικά και χωρίς πολύπλοκες εκτελέσεις. Η παρούσα συνταγή μεταξύ άλλων μικροδιορθώσεων έχει μετατραπεί σε γραμμάρια και δεν είχε κουρκουμά. Τον πρόσθεσα για να έχει ακόμα καλύτερη γεύση αλλά και χρώμα.

Δοκιμάστε την και είμαι βέβαιος πως θα χαμογελάει από εκεί πάνω.....

Τσουρέκι νηστίσιμο

Να σημειώσω εδώ τη σημαντική συμβολή του καλού φίλου, Pastry Chef Γιώργου Αγαπητού για την βελτίωση/διόρθωση της συνταγής. Γιώργο.....1000 ευχαριστώ!

 

280 γρ Νερό

150 γρ Φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

300 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική

75 γρ Μαργαρίνη μαλακή σε θερμοκρασία χώρου

75 γρ Φυτίνη σε θερμοκρασία χώρου

5 γρ Αλάτι ψιλό

2 γρ Κουρκουμά (κιτρινόριζα) σε σκόνη (προεραιτικά)

Διακόσμηση: 100 γρ Αμύγδαλο φιλέ ωμό ή


Σημείωση: Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον συνδυασμό λιπαρών μαργαρίνη-φυτίνη μπορούμε να βάλουμε 150 γρ σπορέλαιο χάνοντας όμως αρκετά σε γεύση και υφή.

 

Εκτέλεση: Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο όλα τα υλικά μαζί και την μαγιά τριμμένη με τα χέρια μας. Όλα τα υγρά θα είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Τσουρέκι νηστίσιμο

Ζυμώνουμε σε αργή ταχύτητα για 3 - 5 λεπτά και σε ποιο γρήγορη για 15 λεπτά.

Τσουρέκι νηστίσιμο

Θα προκύψει μία μαλακή, βελούδινη ζύμη.

Τσουρέκι νηστίσιμο

Αν ζυμώσουμε στο χέρι τότε σε ένα μπολ λιώνουμε τη μαργαρίνη και τη φυτίνη μέχρι το σημείο να είναι χλιαρά. Ανακατεύουμε καλά όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, αλάτι, κακουλέ, μαχλέπι, κουρκουμά, μαστίχα Χίου) και κάνουμε ένα λάκκο. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό (35°C) και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι και βουτώντας τα χέρια μας στη λιωμένη μαργαρίνη-φυτίνη αρχίζουμε το ζύμωμα. Ζυμώνουμε για 20 λεπτά τουλάχιστον με δύναμη και ένταση ή μέχρι ν αρχίσουμε να ζεσταινόμαστε υπερβολικά! Το συνολικό βάρος της ζύμης που θα προκύψει θα είναι περίπου 2 κιλά.

Σημείωση: Το αλεύρι από δυνατά σιτάρια είναι εξαιρετικά δυνατό και η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (γλουτένη) είναι πάρα πολύ μεγάλη. Για να μπορέσει ν αναπτυχθεί και να σχηματίσει πλέγμα και κατ' επέκταση τις "κλωστές" που λέμε στο τσουρέκι, χρειάζεται πολύ μα πάρα πολύ καλό ζύμωμα. Γι' αυτό όταν διαβάσετε κάπου ότι το τσουρέκι με αλεύρι για τσουρέκι ή δυνατό (Super Αμερικής) δεν χρειάζεται ζύμωμα, απλά....αγνοήστε το!

Σκεπάζουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι τουλάχιστον να διπλασιαστεί σε όγκο

Τσουρέκι νηστίσιμο

Όταν διογκωθεί, εφόσον χρειάζεται χάριν ευκολίας, ρίχνουμε λίγο αλεύρι για τσουρέκι στον πάγκο και αδειάζουμε τη ζύμη στο πάγκο εργασίας μας και την κόβουμε σε 4 κομμάτια των 500 γρ.

Τσουρέκι νηστίσιμο

Κόβουμε το κάθε κομμάτι στα 3 ή όπως αλλιώς μας είναι βολικό.

Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε κορδόνι.

Τσουρέκι νηστίσιμο

Συνεχίζουμε σχηματίζοντας/πλέκοντας τα τσουρέκια.

Τσουρέκι νηστίσιμο

Τοποθετούμε σε ταψιά στρωμένα με χαρτιά ψησίματος.

Τσουρέκι νηστίσιμο

Ραντίζουμε ελαφρά με νερό και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ ή το σουσάμι.

Τσουρέκι νηστίσιμο

Αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν πάλι για 40 λεπτά, σε ζεστό σημείο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 35-40 λεπτά της ώρας.

Τσουρέκι νηστίσιμο
Τσουρέκι νηστίσιμο
Τσουρέκι νηστίσιμο

Οι χαρακτηριστικές "κλωστές" αποτέλεσμα του πολύ δυνατού αλεύρου αλλά και του πολύ καλού ζυμώματος επίσης.


Αλείφουμε μία φέτα ή γεμίζουμε ολόκληρο το τσουρέκι με Νηστήσιμη Πραλίνα Φουντουκιού Vegan.


Καλή επιτυχία!

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page