top of page

Σπανακόπιτα με έτοιμο φύλλο πίτας

Έγινε ενημέρωση: 4 Σεπ 2022

Η συγκεκριμένη σπανακόπιτα βασίζεται στην πετυχημένη σπανακόπιτα με τραγανή κρούστα του φίλου Joseph Azzam Το φύλλο κρούστας ολικής άλεσης μας δίνει μία ποιο χωριάτικη υφή καθώς είναι χοντρότερο από το λευκό φύλλο πίτας αλλά και ίσως ποιο ωραία αρώματα και γεύση, λόγω της φύσης του αλεύρου ολικής άλεσης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του.


Ας μην το κουράζω άλλα.........αξίζει με τα 1000! Είναι μία πεντανόστιμη πίτα που δεν απογοητεύει κανέναν! Ούτε αυτόν που αγαπά την εξαιρετική γεύση, αλλά ούτε και αυτόν που θέλει κάτι υγιεινό και θρεπτικό.


Ας δούμε πως γίνεται....

Σπανακόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης
 

Υλικά: 1000 γρ Φύλλο πίτας ολικής άλεσης (12 φύλλα) ή

1000 γρ Φύλλο πίτας (16 φύλλα) ή 2 φύλλα σφολιάτας

1000 γρ Σπανάκι φρέσκο καθαρισμένο και πλυμένο

400 γρ Πράσα

250 γρ Κρεμμύδι ξερό

120 γρ Ελαιόλαδο

40 γρ Αλάτι

25 γρ Ξύδι

20 γρ Άνηθο φρέσκο

20 γρ Δυόσμο φρέσκο

4 γρ Μαυροπίπερο

Λίγο Σουμάκ (προαιρετικά)

Σπορέλαιο για το άλειμμα των φύλλων

 

Εκτέλεση: Σε ένα σκεύος τοποθετούμε το σπανάκι χωρίς να το κόβουμε και του ρίχνουμε τα 40 γρ αλάτι και το βρέχουμε με τα 25 γρ Ξύδι. Το τρίβουμε ελαφρά και το αφήνουμε 10-15 λεπτά να βγάλει τα υγρά του.

Σπανακόπιτα νηστίσιμη με τραγανή κρούστα

Σημείωση: Δεν μας φοβίζει η μεγάλη ποσότητα του αλατιού και του ξυδιού, καθώς θα φύγουν όλα όταν θα τα στραγγίσουμε,


Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τα πράσα (μόνο το λευκό μέρος τους) και ψιλοκόβουμε το ξερά κρεμμύδια, τον άνηθο και το τον δυόσμο.

Στραγγίζουμε πολύ καλά το σπανάκι να φύγουν τα υγρά του. Προσθέτουμε τα πράσα, το ξερό κρεμμύδι, τον άνηθο και τον δυόσμο. Ανακατεύουμε χωρίς να "τυραννάμε" το μείγμα. Τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μαυροπίπερο, το σουμάκ και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε.

Σπανακόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης

Λαδώνουμε με σπορέλαιο ένα ταψί διαστάσεων 28x42 cm ή ανάλογου εμβαδού και στρώνουμε ελαφρά λαδωμένα επίσης με σπορέλαιο 4 φύλλα πίτας.

Σπανακόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης

Τοποθετούμε το 1/2 της γέμισης και τοποθετούμε άλλα 1 φύλλο λαδωμένα επίσης. Συνεχίζουμε για άλλες δύο φορές με τον ίδιο τρόπο και τελειώνουμε με τέσσερα φύλλα Πίτας.

Σπανακόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης

Σημείωση: Τα φύλλα που τοποθετούμε ενδιάμεσα από την γέμιση, κατά το ψήσιμο θα μείνουν υγρά και "ζυμαρένια". Αν μας ενοχλεί, μπορούμε να τα στεγνώσουμε στον φούρνο πρώτα και μετά να τα βάλουμε ενδιάμεσα από τη γέμιση και αναφέρομαι ΜΟΝΟ στα φύλλα που είναι ενδιάμεσα από τη γέμιση.


Καθ όλη την διάρκεια του στρωσίματος των φύλλων φροντίζουμε να τα τοποθετούμε σταυρωτά με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η ίδια ποσότητα φύλλου σε όλη την επιφάνεια της πίτας.

Τα 2 τελευταία φύλλα τα κόβουμε στο μέγεθος του ταψιού και τα τοποθετούμε "κολλαρισμένα" ώστε να φαίνεται αλλά και να είναι όμορφη και στρωμένη η πίτα.

Σημείωση: Καλό είναι να δώσουμε υγρασία στο φύλλο περιχύνοντάς το μόνο με 250 ml σόδας αναψυκτικού και το αφήσουμε για 30 λεπτά.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Όση ώρα προθερμαίνεται ο φούρνος δίνουμε χρόνο στον σόδα να μεταφέρει την υγρασία της στο φύλλο Πίτας.


Ψήνουμε για 55-65 λεπτά πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα ή ή μέχρι να μας σπάσει τα ρουθούνια και να μην αντέχουμε άλλο.

Σπανακόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης

Την βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να ηρεμήσει λίγο και σερβίρουμε ζεστή. Τρώγεται πολύ ευχάριστα και τις επόμενες μέρες.

Σπανακόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης
Σπανακόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης
Σπανακόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης
Σπανακόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Joseph Azzam

Κείμενα/ φωτογραφίες: Κουνταξής Νίκος

781 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page