top of page

Τυρόπιτα με φύλλο πίτας ολικής

Έγινε ενημέρωση: 4 Σεπ 2022

Η συγκεκριμένη τυρόπιτα βασίζεται στην πετυχημένη συνταγή της αρωματικής τυρόπιτας του φίλου Joseph Azzam Το φύλλο πίτας ολικής άλεσης μας δίνει μία ποιο χωριάτικη υφή καθώς είναι ένα χοντρότερο φύλλο από το λευκό πίτας αλλά και ίσως με ποιο ωραία αρώματα και γεύση, λόγω της φύσης του αλεύρου ολικής άλεσης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του.


Ας μην το κουράζω άλλα.........αξίζει με τα 1000! Είναι μία πεντανόστιμη τυρόπιτα που δεν απογοητεύει κανέναν! Η τυρόπιτα είναι γι' αυτόν που αγαπά την εξαιρετική γεύση, αλλά ούτε και αυτόν που θέλει κάτι υγιεινό και θρεπτικό.


Ας δούμε πως γίνεται...

Τυρόπιτα με φύλλο πίτας ολικής
Τυρόπιτα με φύλλο πίτας ολικής
 

Υλικά: 1000 γρ Φύλλο χωριάτικο πίτας ολικής άλεσης (12 φύλλα) ή Φύλλο Πίτας ή 2 Φύλλα σφολιάτας

600 γρ Φέτα (της αρεσκείας σας, καλής ποιότητας)

300 γρ Μυζήθρα

200 γρ Κίτρινο τυρί τύπου Gouda

150 γρ Κρεμμύδι ξερό

50 γρ Αυγό (1 αυγό)

20 γρ Δυόσμος φρέσκος

5 γρ Ρίγανη ξερή

Σπορέλαιο για το άλειμμα των φύλλων

Για το άλειμμα: 300 γρ Γάλα αγελαδινό με πλήρη λιπαρά 3.5%

50 γρ Αυγό (1 αυγό)

2 γρ Αλάτι

1 γρ Μαυροπίπερο

 

Εκτέλεση: Σ ένα μπολ θρυμματίζουμε σε μικρά κομμάτια τη φέτα και τη μυζήθρα. Τρίβουμε στον τρίφτη το ξερό κρεμμύδι και το κίτρινο τυρί τύπου Gouda. Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο. Ενσωματώνουμε στη φέτα και

τη μυζήθρα, το αυγό, το τριμμένο κρεμμύδι, την τριμμένη Gouda, τον δυόσμο και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά.

Τυρόπιτα με φύλλο πίτας ολικής

Σημείωση: Το κίτρινο τυρί τύπου Gouda το χρησιμοποιούμε για να δώσει "σώμα" στη γέμιση και να έχει συνοχή χωρίς να διαλύεται, μετά το ψήσιμο. Φυσικά συμβάλει θετικά και στη τελικά γεύση.

Λαδώνουμε καλά με σπορέλαιο ταψί διαμέτρου 28Χ42 ή στρόγγυλο 35 cm ή ανάλογο με αντίστοιχο εμβαδόν. Στρώνουμε σταυρωτά και ελαφρά λαδωμένα 4 φύλλα Πίτας, τοποθετώντας το πρώτο φύλλο στο πάνω μέρος του ταψιού, το δεύτερο φύλλο στο κάτω το τρίτο φύλλο αριστερά και το τέταρτο δεξιά.


Τοποθετούμε το 1/3 της γέμισης και τοποθετούμε άλλα 1 φύλλο λαδωμένο επίσης. Συνεχίζουμε για άλλες δύο φορές με τον ίδιο τρόπο.

Σημείωση: Τα φύλλα που τοποθετούμε ενδιάμεσα από την γέμιση, κατά το ψήσιμο θα μείνουν κάπως υγρά και "ζυμαρένια". Αν μας ενοχλεί, μπορούμε να τα στεγνώσουμε στον φούρνο πρώτα και μετά να τα βάλουμε ενδιάμεσα από τη γέμιση και αναφέρομαι ΜΟΝΟ στα 2 φύλλα που είναι ενδιάμεσα από τη γέμιση.

Καθ' όλη την διάρκεια του στρωσίματος των φύλλων φροντίζουμε να τα τοποθετούμε σταυρωτά με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η ίδια ποσότητα φύλλου σε όλη την επιφάνεια της πίτας. Διπλώνουμε προς τα μέσα όσο φύλλο προεξέχει και λαδώνουμε καλά .

Τελειώνουμε με 4 φύλλα Πίτας "κολλαρισμένα" και κόβουμε με ένα μαχαιράκι όσο φύλλο προεξέχει.

Πιέζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, περιμετρικά του ταψιού.

Κόβουμε την πίτα στα επιθυμητά κομμάτια.

Ετοιμάζουμε το άλειμμα Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε όλα τα υλικά δηλαδή το γάλα, το αυγό, το αλάτι και το μαυροπίπερο. Περιχύνουμε με το άλειμμα από πάνω από τη πίτα μας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Όση ώρα προθερμαίνεται ο φούρνος δίνουμε χρόνο στον χυλό να μεταφέρει τα υγρά του στο φύλλο Πίτας ολικής και να επανακτήσει υγρασία το φύλλο. Ψήνουμε για 45-55 λεπτά μέχρι να πάρει η πίτα ένα ωραίο χρυσαφί μελί χρώμα.

Τυρόπιτα με φύλλο πίτας ολικής
Τυρόπιτα με φύλλο πίτας ολικής

Την βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να ηρεμήσει λίγο και σερβίρουμε ζεστή. Τρώγεται φυσικά και κρύα πολύ ευχάριστα και τις επόμενες μέρες.

Τυρόπιτα με φύλλο πίτας ολικής
Τυρόπιτα με φύλλο πίτας ολικής
Τυρόπιτα με φύλλο πίτας ολικής

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή / Εκτέλεση: Joseph Azzam

Κείμενα / Φωτογραφίες: Κουνταξής Νίκος

762 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page