top of page

Σαραγλί (Saray burma)


Σαραγλί

 

Υλικά: 1000 γρ Φύλλο Βηρυτού "Κασσάνδρα"

500 γρ Φιστίκι Αιγίνης ή Καρύδια

500 γρ Βούτυρο Αγελαδινό λιωμένο

Για το σιρόπι: 1000 γρ Ζάχαρη

600 γρ Νερό,

200 γρ Γλυκόζη

1/2 Λεμόνι

1/2 Πορτοκάλι

1 Βανίλια

 

Εκτέλεση: Τρίβουμε τους ξηρούς καρπούς με λίγη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνουν σκόνη.Απλώνουμε ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε καλά με πινέλο. Απλώνουμε σ' όλο το φύλλο ένα μέρος από τα φιστίκια ή τα καρύδια και σκεπάζουμε με ένα άλλο φύλλο. Το βουτυρώνουμε κι αυτό και παίρνουμε μια πολύ λεπτή βέργα. Τυλίγουμε τα δυο φύλλα γύρω από τη βέργα έτσι ώστε να έχουμε ένα ρολό.Τραβάμε προσεκτικά τη βέργα, σουρώνοντας ελαφρά το ρολό, και το τοποθετούμε σ' ένα στρογγυλό ταψί, αρχίζοντας από τα τοιχώματα και συνεχίζοντας γύρω γύρω με τα υπόλοιπα ρολά σε σχήμα σαλίγκαρου.Ρίχνουμε από πάνω το βούτυρο που τυχόν έχει περισσέψει και κόβουμε σε ίσα μικρά κομμάτια.

Ανάβουμε το φούρνο στους 160°C και όταν ζεσταθεί βάζουμε μέσα το ταψί και ψήνουμε το γλυκό μέχρι να ροδίσει (περίπου μία ώρα).Στα μισά του ψησίματος βγάζουμε το ταψί και αδειάζουμε/στραγγίζουμε τα όποια βούτυρα έχουν περισσέψει σε ένα δοχείο, γέρνοντας το ταψί ελαφρά στα πλάγια και προς τα κάτω. Το ίδιο κάνουμε και πριν το σιροπιάσουμε.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά ζάχαρη, νερό, γλυκόζη, το μισό πορτοκάλι και λεμόνι και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Με΄τα από 4 λεπτά το σβήνουμε και προσθέτουμε τη βανίλια.

Μόλις βγάλουμε το σαραγλί από το φούρνο.του ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό σιρόπι.

Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένους καρπούς και αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να τραβήξει το σιρόπι.

Άλλος τρόπος: Τοποθετούμε τα ρολά κατά πλάτος ενός ορθογώνιου ταιριού, στη σειρά το ένα δίπλα στο άλλο, μέχρι να γεμίσει το ταψί Κόβουμε σε ίσα μέρη κάθετα και ψήνουμε.

Σημείωση: Πολλά, αν όχι όλα, τ ανατολίτικα σιροπιαστά είναι τα λεγόμενα "στεγνά" Δεν έχουν πολύ σιρόπι για να μη λιγώνουν. Αν θέλουμε να τα φέρουμε στα Ελληνικά μέτρα τότε κάνουμε την διπλάσια ποσότητα σιροπιού.

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page