top of page

Αραβική Πίτα (الخبز العربي)

Έγινε ενημέρωση: 19 Ιουν 2022

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε μόνοι μας λαχταριστές και κυρίως φρέσκες αραβικές πίτες. Oi αραβικές πίτες είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες και είναι γνωστές με τα ακόλουθα ονόματα: khobz, shami, mafrood, burr, bairuti, Lebanese, pita και pocket.


Είναι ένα στρογγυλό πλατύ ψωμí δύο στρώσεων. Τα πλακέ ψωμάκια δύο στρώσεων σχηματίζονται όταν ένα πεπλατυσμένο κομμάτι ζύμης χωρίζεται σε δύο ξεχωριστές στρώσεις κατά το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες ψησίματος 350–600 °C.


Παρασκευάζεται συνήθως με λευκό αλεύρι (76–80% extraction), όπως επίσης και με άλευρα παράγεται πολυτελείας. Το ψωμί μπορεί να κυμαίνεται από πολύ λεπτό (4 mm) έως αρκετά παχύ (20 mm).


Μια τυπική φόρμουλα θα ήταν αλεύρι 100%, μαγιά 1%, αλάτι 1,5% και νερό 56%. Η ζύμη αναμιγνύεται ιδανικά μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως και μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία αμέσως ή να αφεθεί μια περίοδος ζύμωσης περίπου μίας ώρας


Ας δούμε λοιπόν πως φτιάχνονται και τι χρειαζόμαστε. (Διαβάζεται Alkhubz Alearabi)

Η συνταγή ανήκει στον "Καμηλιέρη"- Abu Fadi και αναδημοσιεύεται κατόπιν άδειας.

Τον ευχαριστούμε από καρδιάς!

Επιμέλεια συνταγής/φωτογραφιών: Κουνταξής Νίκος

 
Αραβική Πίτα
 

Υλικά: 400 γρ Αλεύρι τ.70% αν θέλετε μπορείτε να κάνετε ανάμειξη με άλλα

άλευρα πχ 200 γρ τ 70% Απαλό και 200 γρ τ.Μ ψιλό (σιμιγδάλευρο)

250 χλιαρό γάλα ή χλιαρό νερό

50 γρ Ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λάδι

20 γρ Νωπή μαγιά αρτοποιός ή 1 φακελάκι (8 γρ) ξερή μαγιά

15 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική

8 γρ Αλάτι

5 γρ Baking Powder

Προαιρετικά: Αρτοπαρασκευαστής για το ζύμωμα και το φούσκωμα

 

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά, την ζάχαρη, το λάδι και το χλιαρό γάλα ή το νερό και το σκεπάζουμε. Σε μία μικρή λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι για να γίνει πιο αφράτο το ψωμί μας και προσθέτουμε το αλάτι.

Αραβική Πίτα

Σε περίπου 10-15 λεπτά θα δούμε ότι η μαγιά μας θα έχει αφρίσει.

Αραβική Πίτα

Προσθέτουμε το μείγμα με την μαγιά στο αλεύρι, και ζυμώνουμε απαλά μέχρι να γίνει μία λεία μπάλα που δεν κολλάει ούτε στα χέρια ούτε στην λεκάνη (περίπου 10-15 λεπτά).

Αραβική Πίτα

Αφήστε την ζύμη 20-30 λεπτά σκεπασμένη κάπου ζεστά να ξεκουραστεί και να φουσώσει μέχρι να διπλασιαστεί το μέγεθος της ζύμης.

Αραβική Πίτα

Χωρίζουμε την ζύμη σε 8 μικρά μπαλάκια περίπου 95 γρ το καθένα. Αφήνουμε τα μπαλάκια 10 – 15 λεπτά σε αλευρωμένη επιφάνεια σκεπασμένα με μία πετσέτα.

Αραβική Πίτα

Με έναν πλάστη ανοίγουμε τα μπαλάκια σε πιτάκια με διάμετρο 20 εκατοστά περίπου.

Αραβική Πίτα

Tα τοποθετούμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια η σε ένα καθαρό τραπεζομάντηλο και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά.

Αραβική Πίτα

Εάν έχουμε αρτοπαρασκευαστή βάζουμε όλα τα υλικά μαζί ξεκινώντας από τα υγρά μετά τα στερεά, και ρυθμίζουμε στο πρόγραμμα που είναι για ζύμωμα και φούσκωμα μόνο. το πρόγραμμα αυτό κρατάει περίπου μιάμιση ώρα. Μετά το τέλος του προγράμματος το ζυμάρι μας είναι έτοιμο χωριστεί και να γίνει μπαλάκια.

Τρόποι ψησίματος:. Υπάρχουν τρεις τρόποι ψησίματος. Στην πλάκα της τοστιέρας, στο φούρνο και σε τηγάνι. Ας τους δούμε:

1ος τρόπος ψησίματος: Βάζουμε την πλάκα της τοστιέρας στο μάτι της κουζίνας και όταν ζεσταθεί αρκετά βάζουμε το την αραβική πίτα..

Αραβική Πίτα

Κάθε 10 δευτερόλεπτα το αναποδογυρίζουμε μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί.

Αραβική Πίτα

2ος τροπος ψησίματος: Ανάβουμε τον φούρνο μας σε θερμοκρασία 190-200°C (πάνω κάτω) και βάζουμε το ένα ταψί του φούρνο ανάποδα στο πιο χαμηλό σκαλί. Μόλις ζεσταθεί ο φούρνος φουρνίζουμε τα πιτάκια πάνω στην επιφάνεια του ανάποδου ταψιού.

Αραβική Πίτα

Προσέχουμε να τα αναποδογυρίζουμε συνεχώς μέχρι να φουσκώσουν και να ψηθούν.

Αραβική Πίτα

3ος τρόπος ψησίματος. Βάζουμε ένα βαρύ αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί αρκετά, ψήνουμε μία μία τις πίτες μας, Προσέχουμε μόλις φουσκώσει αρκετά να αναποδογυρίζουμε μην μας καεί.

Αραβική Πίτα

Απλώνουμε τις αραβικές πίτες μας πάνω σε ένα καθαρό τραπεζομάντηλο και μόλις κρυώσουν μπορούμε να τα τυλίξουμε με μία καθαρή πετσέτα για να διατηρηθούν φρέσκα για να τα έχετε έτοιμα για κατανάλωση. Τις εναποθέτουμε από πάνω, για να παραμείνουν ζεστές.

Αραβική Πίτα

Καλή σας όρεξη

Abu Fadi

919 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page