top of page

Γαλακτομπούρεκο με Χιώτικη μαστίχα

Έγινε ενημέρωση: 2 Σεπ 2022


Γαλακτομπούρεκο με Χιώτικη μαστίχα

 

Υλικά: 500 γρ. Φύλλο Κρούστας Βηρυτού ή Φύλλο Κρούστας Κίτρινο ή Φύλλο Κρούστας με Κακάο

3 φλυτζάνια γάλα αγελαδινό πλήρες

3 κρόκους αυγών

2 ½ κουταλιές ζάχαρη

250 γρ. βούτυρο αγελαδινό

5 κουταλιές κόρν-φλάουρ (Νισεστές)

1/4 κ.γ μαστίχα Χίου

το ξύσμα ενός λεμονιού

Για το Σιρόπι: 4 φλυτζάνια ζάχαρη

2 φλυτζάνια νερό

τον χυμό από ½ λεμόνι

 

Εκτέλεση: Βάζουμε στην κατάψυξη για 5 λεπτά την μαστίχα Χίου. Την βγάζουμε και την χτυπάμε στο γουδί ή στο multi με 1 κουταλιά ζάχαρη μέχρι να γίνει σκόνη. Κατόπιν ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και προσθέτουμε το κορν-φλάουρ, την ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τη μαστίχα. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει, σε χαμηλή φωτιά. Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους των αυγών και τους ρίχνουμε σιγά-σιγά στην κρέμα ανακατεύοντας αρκετά γρήγορα για να μην μας κόψουν.

Λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. (Να μην καεί). Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα μισά φύλλα επίσης ένα-ένα βουτυρωμένα. Κατόπιν βάζουμε την κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ένα-ένα βουτυρωμένα. Κόβουμε το γλυκό με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι σε μετρίου μεγέθους ρόμβους και το ψήνουμε στους 180º C για 40 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις πάνω-κάτω μέχρι να χρυσίσει το φύλλο.

Προς το τέλος του ψησίματος ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και μόλις αρχίζει να κοχλάζει το αφήνουμε να βράσει για 4 λεπτά. Το βγάζουμε από τη φωτιά και σιροπιάζουμε το γαλακτομπούρεκο μόλις βγει από τον φούρνο με το καυτό σιρόπι. Το αφήνουμε να τραβήξει αρκετή ώρα και σερβίρουμε.

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page