top of page

Κανταΐφι Mπιλλουριγέ (Kadayif Billuriye)


Κανταΐφι μπιλλουριγέ καρύδι
Κανταΐφι μπιλλουριγέ με φιστίκι Αιγίνης

Υλικά: 1000 γρ Κανταΐφι "Κασσάνδρα"

300 γρ φρέσκο βούτυρο Αγελαδινό λιωμένο

400 γρ Καρύδια χοντροαλεσμένα ή Φιστίκια Αιγίνης ολόκληρα

Για το σιρόπι: 1200 γρ ζάχαρη

800 γρ νερό,

200 γρ Γλυκόζη

Χυμό μισού λεμονιού

Διακόσμηση: 100 γρ Φιστίκι Αιγίνης ωμό ανάλατο ψιλοαλεσμένο.

 

Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη το νερό, τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού.Το αφήνουμε για 4-5 λεπτά και είναι έτοιμο. Το έχουμε χλιαρό.

Λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (πχ Μπεν-Μαρί) και κρατάμε μόνο την λιπαρή ουσία πετώντας το νερό και τα γαλακτώματα. (Clarifie).

Αραιώνουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα μας να ξεκολλήσουν οι ίνες. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το μισό κανταΐφι. Ρίχνουμε το μισό λιωμένο βούτυρο και το πατάμε πολύ καλά με το χέρι μας για να γίνει τελείως επίπεδο. Στρώνουμε από πάνω τα καρύδια και τα σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, στρώνοντάς το πάλι με τον ίδιο τρόπο.

Προθερμένουμε το φούρνο στους 250°C μόνο από την κάτω αντίσταση και ψήνουμε το κανταΐφι περίπου 20 λεπτά με μισάνοιχτο φούρνο για να παραμείνει λευκό.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αναποδογυρίζουμε σ' ένα δίσκο φέρνοντας το πάνω κάτω. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε κατά τον ίδιο τρόπο για άλλα 10 λεπτά.

'Έχουμε έτοιμο το σιρόπι χλιαρό και το σιροπιάζουμε αργά αργά μόλις το βγάλουμε από το φούρνο. Το αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι και να κρυώσει. Το κόβουμε με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και το σερβίρουμε με το τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Σημείωση (1): Το κανταΐφι μπιλλουριγέ (Billuriye) ή μπελαρίγιε (Bellawriye) σημαίνει κρύσταλλο, λαμπερό.(γυαλί). Είναι: κανταΐφι λευκό με φιστίκι Αιγίνης ή καρύδια.

317 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page