top of page

Νηστίσιμη Πατατόπιτα

Έγινε ενημέρωση: 4 Σεπ 2022


Η νηστίσιμη πατατόπτα της παρούσας συνταγής ακολουθεί το δόγμα της σπανακόπιτας του Joseph Azzam. Ελάχιστο ελαιόλαδο για να μην βαραίνει και αρκετά φρέσκα μυρωδικά αλλά και κάποια μπαχαρικά για επιτύχουμε μια πίτα με βάση την πατάτα μεν, αλλά με ένταση δε.


Το σπορέλαιο για το άλειμμα των φύλλων έχει σαν αποτέλεσμα να γεύεσαι μία πολύ ελαφριά στην γεύση πίτα, χωρίς να σε μπουκώνει η "λαδίλα" αλλά και χωρίς να έχεις παράξενες επιπλοκές με το στομάχι βλπ καούρες και δυσπεψία.


Στην συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιήσαμε κίτρινη πατάτα από την Άνω Βροντού Σερρών που είναι γνωστή για την απαράμιλλη νοστιμιά της.


Η γέμιση δε από μόνη της μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί για να κάνουμε πατατοπιτακια νηστισιμα με σφολιατα.


Λέω εγώ τώρα....

Πατατόπιτα Joseph Azzam

 

Υλικά: 750 γρ Φύλλο χωριάτικο πίτας ή 2 φύλλα σφολιάτας

1600-1800 γρ Πατάτες Κίτρινες Βροντούς Σερρών ή Νευροκοπίου Δράμας.

300 γρ Κρεμμύδια ξερά

100 γρ Ελαιόλαδο καλή ποιότητας

25 γρ Άνηθος φρέσκος

25 γρ Δυόσμος φρέσκος

3 γρ Αλάτι (Δείτε εκτέλεση)

2 γρ Αλάτι (Δείτε εκτέλεση)

2 γρ Κύμινο

2 γρ Μαυροπίπερο

Σπορέλαιο για το άλειμμα των φύλλων

150 γρ Τυρί κίτρινο τριμμένο τύπου Gouda (αν θέλουμε να κάνουμε αρτύσιμη πίτα)

Πριν το ψήσιμο: 150 ml Σόδα αναψυκτικό χωρίς αλάτι (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση: Πλένουμε και βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο νερό. Οι πατάτες θα πρέπει να να μπορούν να τσιμπιούνται με πιρούνι, το οποίο και θα είναι δείγμα ότι έβρασαν.

Τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε "ζάρια" (μικρά τετραγωνάκια).

Σημείωση: Είναι σημαντικό να ΜΗΝ λιώσουμε τις πατάτες καθώς αυτό θα χαρίσει ωραία υφή αλλά και ταυτόχρονα πολύ καλή γεύση στην πίτα μας.

Πατατόπιτα Joseph Azzam

Φροντίζουμε ώστε οι κομμένες πατάτες να είναι το μέγιστο 1500 γρ σε βάρος. Όχι παραπάνω.

Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε σε τηγάνι με τα 120 Ελαιολάδου και τα 3 γρ αλατιού.

Πατατόπιτα Joseph Azzam

Μόλις μαραθούν τα προσθέτουμε στις ψιλοκομμένες πατάτες και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 2 γρ αλατιού, τον άνηθο και τον δυόσμο ψιλοκομμένο, το μαυροπίπερο, το κύμινο. Ανακατεύουμε ελαφρά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά αλλά προσέχοντας να μη διαλύσουμε τις πατάτες

Πατατόπιτα Joseph Azzam

Αν αποφασίσαμε να κάνουμε την πίτας αρτύσιμη τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να προσθέσουμε και το τριμμένο κίτρινο τυρί τύπου Gouda.

Σημείωση: Καθώς οι κύβοι πατάτες δεν μπορούν να δώσουν "σώμα" στην γέμιση από μόνοι τους, προσθέτουμε την τριμμένη Gouda ώστε η γέμιση να έχει συνοχή, αλλά και έξτρα γεύση φυσικά.

Αν θέλουμε να κάνουμε νηστίσιμη την πίτα τότε συνεχίζουμε την εκτέλεση.

Λαδώνουμε με σπορέλαιο ένα ταψί διαστάσεων 28x42 cm και στρώνουμε ελαφρά λαδωμένα επίσης με σπορέλαιο 6 φύλλα Πίτας. Τοποθετούμε το 1/3 της γέμισης και τοποθετούμε άλλα 2 φύλλα λαδωμένα επίσης. Συνεχίζουμε για άλλες δύο φορές με τον ίδιο τρόπο και τελειώνουμε με δύο φύλλα Πίτας.

Πατατόπιτα Joseph Azzam

Καθ' όλη την διάρκεια του στρωσίματος των φύλλων φροντίζουμε να τα τοποθετούμε σταυρωτά με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η ίδια ποσότητα φύλλου σε όλη την επιφάνεια της πίτας.

Τα 2 τελευταία φύλλα τα κόβουμε στο μέγεθος του ταψιού και τα τοποθετούμε "κολλαρισμένα" ώστε να φαίνεται αλλά και να είναι όμορφη και στρωμένη η πίτα.

Κόβουμε την πίτα στα επιθυμητά κομμάτια μέχρι κάτω, χωρίς όμως να κόψουμε τα τελευταία φύλλα που βρίσκονται στον πάτο του ταψιού.

Πατατόπιτα Joseph Azzam

Καθώς είναι καλό να δώσουμε υγρασία στο φύλλο πίτας περιχύνουμε 150 ml σόδας αναψυκτικού και αφήνουμε την πίτα να τραβήξει υγρά για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 55-65 λεπτά πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Την βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να ηρεμήσει λίγο και σερβίρουμε ζεστή. Τρώγεται πολύ ευχάριστα και τις επόμενες μέρες.

Πατατόπιτα Joseph Azzam
Πατατόπιτα Joseph Azzam

Καλή επιτυχία!

Παρακαλώ θερμά όποιος θέλει να αναδημοσιεύσει την συνταγή και την εκτέλεσή της σε δικό του site ή blog ας μου ζητήσει την άδεια. Σεβαστείτε στο ελάχιστο τον κόπο μας.....

 

Συνταγή: Joseph Azzam

Κείμενα/ φωτογραφίες: Κουνταξής Νίκος

1.762 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page