top of page

Τυρόπιτα αρωματική

Έγινε ενημέρωση: 4 Σεπ 2022

Η συγκεκριμένη τυρόπιτα ακολουθεί το δόγμα των υπόλοιπων πιτών του Joseph Azzam καθώς είναι ένας επιτυχημένος δρόμος


Καλά υλικά, σωστή ποσότητα φύλλων, καλό σκέπασμα, επαναφορά υγρασίας στα φύλλα με το γάλα που προσθέτουμε στο τέλος, μυρωδικά που δροσίσουν και ελαφρύνουν συνολικά την πίτα και έχουμε ένα αποτέλεσμα εξαιρετικό αλλά και κάπως διαφορετικό από την πεπατημένη.


Το σπορέλαιο για το άλειμμα των φύλλων έχει σαν αποτέλεσμα να γεύεσαι μία πολύ ελαφριά στην γεύση πίτα, χωρίς να σε μπουκώνει η "λαδίλα" αλλά και χωρίς να έχεις παράξενες επιπλοκές με το στομάχι βλπ καούρες και δυσπεψίες

Τυρόπιτα Αρωματική
 

Υλικά: 750 γρ Φύλλο χωριάτικο πίτας "Κασσάνδρα" ή 2 φύλλα σφολιάτας

600 γρ Φέτα (της αρεσκείας σας, καλής ποιότητας)

300 γρ Μυζήθρα

200 γρ Κίτρινο τυρί τύπου Gouda

150 γρ Κρεμμύδι ξερό

50 γρ Αυγό (1 αυγό)

20 γρ Δυόσμος φρέσκος

5 γρ Ρίγανη ξερή

Σπορέλαιο για το άλειμμα των φύλλων

Για το άλειμμα: 300 γρ Γάλα αγελαδινό με πλήρη λιπαρά 3.5%

50 γρ Αυγό (1 αυγό)

2 γρ Αλάτι

1 γρ Μαυροπίπερο

 

Εκτέλεση: Σπάμε σε μικρά κομμάτια την φέτα και τη μυζήθρα. Τρίβουμε στον τρίφτη το ξερό κρεμμύδι και το κίτρινο τυρί τύπου Gouda. Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο. Ενσωματώνουμε στη φέτα και

τη μυζήθρα, το αυγό, το τριμμένο κρεμμύδι, την τριμμένη Gouda, τον δυόσμο και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά.

Τυρόπιτα Αρωματική

Σημείωση: Το κίτρινο τυρί τύπου Gouda το χρησιμοποιούμε για να δώσει "σώμα" στη γέμιση και να έχει συνοχή χωρίς να διαλύεται, μετά το ψήσιμο. Φυσικά συμβάλει θετικά και στη τελικά γεύση.

Λαδώνουμε με σπορέλαιο ταψί διαμέτρου 35 cm ή ανάλογο με αντίστοιχο εμβαδόν. Στρώνουμε σταυρωτά και ελαφρά λαδωμένα 6 φύλλα Πίτας.

Τυρόπιτα Αρωματική

Τοποθετούμε το 1/3 της γέμισης και τοποθετούμε άλλα 2 φύλλα λαδωμένα επίσης. Συνεχίζουμε για άλλες δύο φορές με τον ίδιο τρόπο και τελειώνουμε με δύο φύλλα Πίτας.

Σημείωση: Τα φύλλα που τοποθετούμε ενδιάμεσα από την γέμιση, κατά το ψήσιμο θα μείνουν κάπως υγρά και "ζυμαρένια". Αν μας ενοχλεί, μπορούμε να τα στεγνώσουμε στον φούρνο πρώτα και μετά να τα βάλουμε ενδιάμεσα από τη γέμιση και αναφέρομαι ΜΟΝΟ στα 4 φύλλα που είναι ενδιάμεσα από τη γέμιση.

Καθ όλη την διάρκεια του στρωσίματος των φύλλων φροντίζουμε να τα τοποθετούμε σταυρωτά με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η ίδια ποσότητα φύλλου σε όλη την επιφάνεια της πίτας.Διπλώνουμε προς τα μέσα όσο φύλλο προεξέχει και λαδώνουμε ελαφρά.

Τυρόπιτα Αρωματική
Τυρόπιτα Αρωματική

Τελειώνουμε με 2 φύλλα Πίτας "κολλαρισμένα" και κόβουμε με ένα μαχαιράκι όσο φύλλο προεξέχει.

Τυρόπιτα Αρωματική
Τυρόπιτα Αρωματική

Πιέζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, περιμετρικά του ταψιού.

Κόβουμε την πίτα στα επιθυμητά κομμάτια.

Ετοιμάζουμε το άλειμμα Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε όλα τα υλικά δηλαδή το γάλα, το αυγό, το αλάτι και το μαυροπίπερο. Περιχύνουμε με το άλειμμα την πίτα μας.

Τυρόπιτα Αρωματική

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Όση ώρα προθερμαίνεται ο φούρνος δίνουμε χρόνο στον χυλό να μεταφέρει τα υγρά του στο φύλλο Πίτας και να επανακτήσει υγρασία το φύλλο.

Ψήνουμε για 45-55 λεπτά μέχρι να πάρει η πίτα ένα ωραίο χρυσαφί.μελί χρώμα.

Τυρόπιτα Αρωματική

Την βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να ηρεμήσει λίγο και σερβίρουμε ζεστή. Τρώγεται φυσικά και κρύα πολύ ευχάριστα και τις επόμενες μέρες.

Τυρόπιτα Αρωματική

Καλή επιτυχία!

 

Παρακαλώ θερμά όποιος θέλει να αναδημοσιεύσει την συνταγή και την εκτέλεσή της σε δικό του site ή blog ας μου ζητήσει την άδεια. Σεβαστείτε στο ελάχιστο τον κόπο μας.....

 

Συνταγή / Εκτέλεση: Joseph Azzam

Κείμενα / Φωτογραφίες: Κουνταξής Νίκος

1.017 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page