top of page

Χανιώτικη Κρεατότουρτα


Χανιώτικη Κρεατότουρτα
 

Ζύμη: 1 κιλό αλεύρι τ.70 Απαλό

2 κούπες ζωμό από το κρέας

1 κρασοπότηρο γάλα χλιαρό

2 αβγά χτυπημένα

30 γρ νωπή μαγιά

1 κουταλιά βούτυρο

αλάτι

Γέμιση: 1 ½ κιλό κατσίκι σε κομματάκια

1 κιλό μυζήθρα

4 κουταλιές βούτυρο

1 κρεμμύδι ξερό

λεμόνι

ρίγανη

αλάτι – πιπέρι

Γαρνίρισμα: 1 αβγό

Σουσάμι άσπρο

__________________________________________________________________

Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βράζουμε το κρέας με το ανάλογο νερό. Όταν βράσει το στραγγίζουμε. Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, κόβουμε το κρεμμύδι σε κομματάκια και το μαραίνουμε. Όταν μαραθεί προσθέτουμε τα κομματάκια του κρέατος και τα τσιγαρίζουμε. Τα βγάζουμε από τη φωτιά, τα αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ρίγανη και λεμόνι.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και διαλύουμε τη μαγιά. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι να γίνει πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε τον ζωμό από το κρέας χλιαρό, το βούτυρο, τα αβγά, το αλάτι και τέλος το αλεύρι. Ζυμώνουμε και αν δούμε ότι η ζύμη είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο ζεστό χλιαρό νερό.

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Ανοίγουμε το ένα κομμάτι της ζύμης σε φύλλο και το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί έτσι ώστε το φύλλο να εξέχει του ταψιού. Απλώνουμε πάνω απ’ το φύλλο το 1/3 της μυζήθρας. Συνεχίζουμε με το ½ του κρέατος, με το 1/3 της μυζήθρας, με το ½ του κρέατος και τελειώνουμε με το τελευταίο 1/3 της μυζήθρας.

Περιχύνουμε με το βούτυρο λιωμένο. Από το υπόλοιπο μισό της ζύμης αν θέλουμε κρατάμε ένα μικρό μέρος και αφού το ανοίξουμε σε φύλλο, κόβουμε λωρίδες ζυμαριού για να στολίσουμε την πίτα. Παίρνουμε το υπόλοιπο ζυμάρι, το ανοίγουμε σε φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί. Παίρνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου τις γυρνάμε προς τα μέσα πιέζοντας με τα δάκτυλα μας έτσι ώστε να ενωθούν τα δύο φύλλα και να κλείσουν καλά. Στολίζουμε με τις λωρίδες ζυμαριού.

Χτυπάμε ένα αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε καλά την πίτα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα περίπου.

Περιμένουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

187 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Κρεατόπιτα

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page