top of page

Μπακλαβάς Σάμσα (Samsa baklavasi)


Μπακλαβάς Σάμσα (Samsa baklavasi)
 

Υλικά: 1000 γρ Φύλλο Βηρυτού ή Φύλλο Κρούστας Ψιλό "Κασσάνδρα"

500 γρ Καρύδια χοντροκοπανισμένα

400 γρ Βούτυρο Αγελαδινό λιωμένο

Για το σιρόπι: 1000 γρ Ζάχαρη

600 γρ Νερό

200 γρ Γλυκόζη

1/2 Λεμόνι

1/2 Πορτοκάλι

1 Ξυλάκι κανέλας

1 Βανίλια

 

Εκτέλεση: Λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και κρατάμε μόνο το λίπος, πετώντας τα νερά και τα γαλακτώματα.Παίρνουμε ένα φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες στο πλάτος που επιθυμούμε (στα 3 ή στα 4) και βουτυρώνουμε μ' ένα πινέλο την κάθε λωρίδα. Βάζουμε στην άκρη της μια ποσότητα καρύδια και αρχίζουμε να διπλώνουμε, όπως τα τυροπιτάκια, σε τριγωνικό σχήμα.

Τα απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σe προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις πάνω-κάτω στους 170°C για περίπου 40 λεπτά.

Προς το τέλος του ψησίματος ετοιμάζουμε το σιρόπι.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά ζάχαρη, νερό, γλυκόζη, το μισό πορτοκάλι, το λεμόνι και το ξυλάκι κανέλας και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Μετά από 5 λεπτά το σβήνουμε και προσθέτουμε τη βανίλια.

Μόλις βγάλουμε το μπακλαβαδάκια από το φούρνο.ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως,, να τραβήξουν το σιρόπι.

Διακοσμούμε με λίγη κανέλα σε σκόνη.


Σημείωση (2): Πολλά, αν όχι όλα, τ ανατολίτικα σιροπιαστά είναι τα λεγόμενα "στεγνά" Δεν έχουν πολύ σιρόπι για να μη λιγώνουν. Αν θέλουμε να τα φέρουμε στα Ελληνικά μέτρα τότε κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα σιροπιού. πχ X1,5

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page