top of page

Μπακλαβάς με Γάλα (Sϋtlϋ baklava)


Μπακλαβάς με γάλα
 

Υλικά: 1000 γρ Φύλλο Βηρυτού "Κασσάνδρα"

500 γρ Φουντούκια ωμά χοντροκοπανισμένα

500 γρ Βούτυρο Αγελαδινό λιωμένο

Για το σιρόπι: 1800 γρ Ζάχαρη

840 γρ Νερό

250 γρ Γάλα αγελαδινό πλήρες 3,5%

200 γρ Γλυκόζη

2 βανίλιες

 

Εκτέλεση: Για να ετοιμάσουμε το σιρόπι, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη για 3 λεπτά και προσθέτουμε το γάλα ζεσταμένο. Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και προσθέτουμε τις βανίλιες. Κρατάμε το σιρόπι ζεστό. (Στο σιρόπι με γάλα δεν βάζουμε ξινό ή χυμό λεμονιού γιατί θα "κόψει" το γάλα)

Λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και στρώνουμε 3-4 φύλλα αλείφοντάς τα ένα-ένα με βούτυρο. Ρίχνουμε λίγο φουντούκι. Μετά πάλι 2 φύλλα βουτυρωμένα, γέμιση και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το υλικό της γέμισης. Τελειώνουμε με 4 φύλλα επίσης βουτυρωμένα. Ζεσταίνουμε, αν δεν έχει πήξει ,το υπόλοιπο βούτυρο. Περιχύνουμε τον μπακλαβά.

Χαράζουμε οριζόντια και κάθετα σε μικρά κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι ή λεπίδα (ξυράφι) σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.

Ανάβουμε το φούρνο στους 160°C και όταν ζεσταθεί βάζουμε μέσα το ταψί και ψήνουμε το γλυκό μέχρι να ροδίσει (περίπου μία ώρα).Στα μισά του ψησίματος βγάζουμε το ταψί και αδειάζουμε/στραγγίζουμε τα όποια βούτυρα έχουν περισσέψει σε ένα δοχείο, γέρνοντας το ταψί ελαφρά στα πλάγια και προς τα κάτω. Το ίδιο κάνουμε και πριν το σιροπιάσουμε.

Σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο (πούδρα) ψημένο φουντούκι και αφήνουμε να κρυώσει τελείως να τραβήξει το σιρόπι.

Σημείωση: Αν δεν θέλουμε να έχουν τα φουντούκια το μαύρο/καφέ φλοιό τους, τότε τα ψήνουμε ελάχιστα για 5 λεπτά στους 160°C, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τρίβουμε με τα χέρια ώστε να φύγει ο φλοιός τους. Κατόπιν συνεχίζουμε τη συνταγής μας.

639 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Επιλεγμένες Συνταγές

Κατηγορίες

bottom of page